Rekaik
orange coupe on road

Ovaj svijet obmane

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, se pohvalno izrazio o ”dobrom imetku koji se nalazi u vlasništvu dobrog i poštenog vlasnika”.

Obraćajući se Amru ibn el-‘Asu, on je rekao: ”Divno li je vidjeti dobar imetak kod  dobrog čovjeka.” (Ahmed, Ibn Hibban). A da bi imetak bio dobar, on prije svega mora biti Šerijatom dozvoljen, a zatim zarađen na pošten i propisan način. 

Rekao je ibn Kajjim, rahimehullah u „Al-Fawaid-u“…

Ovaj dunjalučki život je poput nečasne žene koja nije zadovoljna sa jednim mužem, stoga budi zadovoljan sa onim što god ti Allah podari od ovog dunjalučkog života.

Hodanje po njemu je poput hodanja po zemlji koja je prepuna divljih životinja i vodi koja vrvi od krokodila. Ono što uzrokuje užitak okrene se pa postane uzrok tuge. Bol se nalazi usred zadovoljstava a užitci potiču iz njegove tuge. Poput ptice koja vidi zrno tako nečija pronicljivost vidi širk dok puste strasti drže svog posjednika slijepim. Požude su darovane ljudima u izobilju ali onaj koji vjeruje u nevidljivi svijet se okreće od njih dok onima koji slijede svoje strasti uzrokuju kajanje.

Prva kategorija su oni o kojima Allah kaže: „Takvi su na Uputi od Gospodara njihovog, i ti takvi su uspješni.“ (Beqara, 5)

Druga kategorija su oni o kojima Allah kaže: „Jedite i uživajte malo, uistinu, vi ste prestupnici.“ (Murselat, 46)

Kada su uspješni svjesni stvarnosti ovog dunjalučkog života i uvjereni u niskost njegova stepena oni savladavaju svoje strasti radi ahireta. Oni su probuđeni iz svog nemara kako bi se sjetili šta su im njihovi neprijatelji uzeli tokom vremena njihova blagostanja. Kada god pogledaju daljinu putovanja kojeg moraju preduzeti oni se sjete njihovih ciljeva pa im tako bude lakše. Kada god život postane gorak oni se sjete ovog ajeta u kojem Uzvišeni Allah kaže: “Ovo je vaš Dan koji vam se obećavao“. (Al-Anbijja, 103)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta