Rekaik

Donošenje salavata kao lijek

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ovu nam priču pripovijeda šejh Salih El-Megamisi, imam u Mesdžidu-l-Kubau. On je bio teško bolestan i zadržan na liječenju u bolnici. Ovo je njegova priča: „Ležao sam na intenzivnoj njezi, nakon 24-časovne otvorene operacije na srcu. Taman sam počeo dolaziti k svijesti, kad je medicinska sestra primijetila promjenu u krvi. Obavijestila je dežurnog doktora, koji je tu vijest prenio dalje. I tako, sve dok se oko mene nije skupilo 14 specijalista i doktora raspravljajući šta da poduzmu. Čitali su signale s uređaja iznad moje glave, i mada nisam razumio o čemu se tačno radi, na njihovim licima sam pročitao strah. Činilo se kao da situacija nije nimalo bezazlena.

Zamolili su doktora Adama, uspješnog doktora porijeklom iz Sudana, da on da svoje mišljenje. Nakon proučavanja nalaza i snimki, doktor reče da se na mom srcu nalazi ugrušak koji se mora što prije ukloniti. Pitao me je za dozvolu da obavi operaciju. Premda me je strah počeo obuzimati, Allah, azze we dželle, me je uputio da izgovorim šehadet, i da potvrdno klimnem glavom. Počeli su me isključivati s aparata, a doktor se je otišao pripremiti za operaciju.

S lijeve strane mog kreveta je stajala medicinska sestra kojoj je bilo žao onoga što me je zadesilo. Allah, azze we dželle, ju je uputio da me blago podsjeti: „Slušaj. Donesi salavat na Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, i tvoj će ti Gospodar olakšati.“ Odmah sam to učinio: „Allahumme salli ‘ala Muhammed we ‘ala ali Muhammed.“

Ja to rekoh i nešto se desi s mojoj krvlju. Signali su se s uređaja promijenili, a niko nije znao šta se je desilo. Pozvali su nazad doktora Adama. On je došao, pogledao u monitor i samo rekao: „Šejh Salih, Allah, azze we dželle, te je iznad sedam nebesa oslobodio onoga što te je mučilo.“

Obradio i preveo: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta