Zdravlje

Pet glavnih razloga zašto je pijenje vode važno za vaše zdravlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Voda je potrebna za svaki proces u organizmu za koji se zna da održava ljudski život, a opet s druge strane mnogi od nas ne konzumiraju ni blizu preporučenog dnevnog unosa vode.

Odrasli ljudi sastoje se u prosjeku od 70 posto vode, a naša krv se sastoji od 90 posto vode. Kada smo dehidrirani, naše tijelo ne može pravilno funkcionisati i postajemo osjetljiviji na boranje kože i druge zdravstvene poremećaje. Zbog toga, navodimo pet ključnih razloga zašto bismo trebali unositi dovoljno vode u naš organizam.

Voda pomaže pri procesu mršavljenja

Voda može ubrzati vaš metabolizam i boriti se protiv osjećaja gladi. Prema naučnim istraživanjima, pijenje vode može potaknuti metabolizam za 24 do 30 posto u razdoblju od jedan do dva sata te na taj način pomaže vam da sagorite kalorije.

Voda pomaže kod zatvora i pri detoksikaciji organizma

Povećani unos vode može poboljšati proces detoksikacije i izbacivanjem štetnih tvari iz našeg organizma. Bez toga, toksini se nakupljaju u našim crijevima što može dovesti do brojnih bolesti i debljanja.

Povećanje mišićne mase

Mišićne stanice, koje nisu pravilno hidratizirane, ne mogu raditi niti se graditi na najbolji mogući način. Ne samo da će smanjiti učinak prilikom vježbanja, već će smanjiti i mogućnost povećanja mišićne mase.

Voda pomaže pri održavanju kože

Pijenje dovoljno vode može vam pomoći u borbi protiv raznih kožnih bolesti. Ona hidratizira sve slojeve tijela pa tako i kožu. Samim time, ona sprječava suhoću kože i nastanak bora. Voda je također potrebna za detoksikaciju. Akne na koži često mogu biti uzrokovani nakupljanjem toksina, pa voda može pomoći i kod ovog problema.

Pomaže pri podmazivanju zglobova

Kao što je spomenuto u četvrtom savjetu, voda hidratizira sve dijelove tijela, uključujući i zglobove. Svakodnevna hidratacija može pomoći u smanjenju upale i bolova u zglobovima. Konzumacija vode ključna je u ublažavanju bolova kao što su artritisa, gihta ili ozljede zgloba. (Klix)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta