Brak i islamska porodica

Pet načina na koje ne znajući uništavate svoga muža i ubijate svoj brak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 Žene, moramo biti oprezne o tome kako brinemo o svojim muževima i brakovima. Nemojte dozvoliti da sitnice upropaste stvari koje vam mogu donijeti najveću sreću u životu. Ovdje je samo nekoliko načina na koje možda nesvjesno uništavate svog muža i ubijate svoj brak (kao upozorenje, nemojte shvatiti da se ovaj tekst odnosi samo na žene, on se također može odnositi i na muškarce).

1. Ne živite život koji ne možete priuštiti

Mudra starica iz mog komšiluka me jednom posavjetovala: “Najbolja stvar koju kao žena možeš uraditi jeste da živiš u okvirima sredstava svoga muža”. Žene, pokazujte iskrenu zahvalnost i poštovanje mužu pažljivim slijeđenjem budžeta i nastojanjem da napravite što više s onim što imate. Budite mudri u vezi svojih finansija. Stalnim žaljenjem da nemate dovoljno da ispunite svoje želje za raskoši ili prekoračivanjem astronomskih iznosa na kreditnoj kartici je loš način da kažete ‘hvala’ vjernom bračnom drugu koji svakodnevno naporno radi da bi opskrbio porodicu. Da, možda nećeš imati dovoljno da kupiš tu Kate Spade torbu koju već mjesecima gledaš, ali tvoj muž će voljeti i cijeniti činjenicu da ga poštujete i da si zahvalna na onome što pruža.

2. Stalna negativnost
Mrziš svoju kosu, nered po kući, komšiju preko puta, svoju glupu kolegicu, staru perilicu suđa, i sve ostalo. Čim tvoj muž uđe preko vrata, krećeš u akciju i istresaš sve negativnosti koje su ti padale na um tokom dana. Možeš li zamisliti da moraš nositi taj teret? Negativnost je iscrpljujuća. Muškarci vole da popravljaju stvari, a ukoliko ga stalno obasipaš pritužbama onda mu otežavaš da pomogne u rješavanju tvojih problema. Ako postoji jedna stvar koju sam naučila iz braka je da dobar muškarac želi da budeš sretna i ako ti ne može u tome pomoći onda je on nesretan. U redu je imati s vremena na vrijeme loš dan, to je potpuno razumljivo, ali nemoj da to postane način života.

3. Stavite muža na prvo mjesto

Kada vaša djeca, majka, najbolji prijatelji, talenti ili karijera se nalaze ispred tvog muža, onda šalješ jasnu poruku da je on nevažan. Zamisli da se tebi ta poruka šalje svakodnevno tokom dugog niza godina. Šta bi to učinilo tvom samopoštovanju? Stavi svog muža na prvo mjesto.
Iako se ponekad čini konraintuitivno i kontraproduktivno, mislim da bi bila zapanjena da je to često ključ najveće sreće u braku. Veliki broj parova se danas razvodi jer zanemaruju da vole jedno drugo i da stavljaju jedno drugo na prvo mjesto. Ukoliko izaberete da jedno drugo stavite na prvo mjesto pronaći ćete izvor puno radosti.

4. Suzdržavanje od fizičke naklonosti

Muškarci žude i potrebna im je fizička naklonost njihovih žena. Kada stalno opada intimnost, onda se to na njih odrazi.
Intimne odnose ne treba koristiti kao sredstvo kontrole supružnika, već na njih treba gledati kao ‘svetu alatku’ da se približite jedno drugom i Bogu. Velika je blagodati biti poželjan i potreban od strane brižnog, romantičnog muža koji želi podijeliti nešto tako divno i važno s vama, i samo s vama. Čak iako možda niste uvijek raspoloženi, vrijedno je provesti to vrijeme zajedno.

5. Ne govorite njegovim jezikom

Žene vole da daju naznake (mislim da je to dio našeg DNA). Ali muškarci ih jednostavno ne shvataju (mislim da je to dio njihovog DNA).
Nemoj gubiti vrijeme dajući suptilne naznake koje on neće razumjeti. Govori mu jasno. Budi iskrena o svojim osjećanjima i nemoj prešućivati stvari dok ne pukneš. Ukoliko te pita šta je pogrešno, nemoj odgovarati ‘ništa’ i onda očekivati od njega da čita misli i osjećaje. Budi otvorena o tome kako se stvarno osjećaš.

Napisala: Katelyn Carmen
Prijevod i obrada: IslamBosna.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta