Brak i islamska porodica

Supruga – tvoj najbolji prijatelj

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Odnos između supružnika je najizvanredniji od svih međuljudskih odnosa: sadrži ljubav, privlačnost, intimu i blizinu, samilost i saosjećanje, mir i smirenost koji ispunjavaju srca supružnika i to je prosto neobjašnjivo

Ženidbom se ne dobija samo supruga, već čitav novi svijet. Odsad pa do kraja tvog života tvoja supruga bit će tvoj partner, tvoj pratilac i tvoj najbolji prijatelj. Dijelit će sa tobom tvoje trenutke, tvoje dana i tvoje godine. Dijelit će sa tobom tvoja zadovoljstva i tužne trenutke, tvoje uspone i padove, tvoje snove i tvoje strahove. Kad si bolestan, ona će se najbolje brinuti o tebi, kada trebaš pomoć uradit će sve što može za tebe, kada budeš imao neku tajnu, ona će je čuvati, kad budeš trebao savjet, najbolji savjet će ti ona dati.

Ona će uvijek biti sa tobom, kada se ujutru probudiš prvo što će tvoje oči ugledati jesu njene oči. Tokom dana, ako fizički ne može biti sa tobom, misliti će na tebe, moliti Allaha za tebe svim svojim srcem, dušom i umom. Kad kreneš na počinak zadnje što ćeš vidjeti je ona, pa čak i kada zaspiš ona će biti u tvojim snovima. Ukratko, ona će biti tvoj, a ti njen svijet.

Najbolji opis blizine između supružnika koji sam ja ikad pročitao je kur´anski ajet: “One su vaša odjeća, a vi ste njihova odjeća” ( El Bekare 187 ) Zaista su supružnici kao odjeća jedno drugom, jer pružaju jedno drugom zaštitu, utjehu, pokrivač, podršku i sve one ukrase koje odjeća pruža ljudima. Samo zamislite putovanje na Aljasku bez odjeće! Naše supruge su naša zaštita na životnom putovanju.

Odnos između supružnika je najizvanredniji od svih međuljudskih odnosa: sadrži ljubav, privlačnost, intimu i blizinu, samilost i saosjećanje, mir i smirenost koji ispunjavaju srca supružnika i to je prosto neobjašnjivo. Jedino racionalno objašnjenje za to najizvanrednije od ljudskih osjećaja jeste da je to djelo Allaha, dz.s.,: “Allah za vas stvara žene od vaše vrste…” (En- Nahl 72.) Jedino nas Svemogući Allah Svojom moći, milošću i mudrošću može stvoriti i usaditi nam u srca ovakve divne i blagoslovljene osjećaje.

Ustvari, Allah Uzvišeni podsjeća one koji tragaju za Njegovim znakovima u univerzumu da su ova osjećanja u srcima supružnika znakovi koji trebaju voditi ljude do vjerovanja. On kaže u Kur´anu: “I jedan od dokaza Njegovih je, i to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite i što između vas uspostavlja ljubav i samilost, to su, zaista, poruke za one koji razmišljaju.” (Er- Rum 21)

Ali Allah Uzvišeni zna da ljudsko srce nije statično, da se osjećanja mijenjaju, da ljubav može uvehnuti i postepeno iščeznuti. Bračna veza slabi ako se dovoljno dobro ne brine o njoj. Sreća u braku se ne može uzeti kao zagarantovana, jer konstantmna sreća zahtijeva konstantno davanje i odricanje sa obje strane.

Sjetite se da je nas Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, nalazio vremena da sa svojom suprugom Aišom ode u pustinju i da se utrkuju. Sjetite se da je Poslanik čekao svoju suprugu dok je ona gledala mlade Abesince kako igraju i plešu svoje narodne plesove. Pokazivanje emocija je neophodno ako želimo zaštiti bračnu vezu od rušenja i propadanja. I sjetite se da ćete biti nagrađeni od Allaha za svaku emociju pokazanu prema vašoj supruzi kao što kaže Poslanik, s.a.w.s.,: “Čovjek će biti nagrađen za sve što uradi tražeći Allahovo zadovoljstvo, čak i za zalogaj hrane koji stavi u usta svoje supruge.

Nikad ne potcjenjujte male, sitne stvari, kao što su stavljanje hrane u suprugina usta, otvaranje vrata auta za nju itd. Poslanik s.a.w.s., je pružao svoje koljeno da bi pomogao supruzi da uzjaše devu. Pokušajte uvijek pronaći vremena da zajedno klanjate. Jačanje vaše veze sa Allahom, dz.s., najbolja je garancija da će vaša bračna veza uvijek biti jaka i čvrsta. Uvijek nastojte da i riječima i djelima budete dobri svojoj ženi. Pričajte sa njom, smijite se s njom, tražite njen savjet, njeno mišljenje, provodite kvalitetno vrijeme s njom i uvijek imajte na umu Poslanikove riječi: “Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama.

Šejh Abdullah Azami

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta