Brak i islamska porodica

Pismo supružnicima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pismo suprugu

-Plemeniti brate, boj se Allaha, subhanehu ve te’ala, i prihvati se odgovorno svojih obaveza u braku. Budi odgovoran i pravedan prema svojoj supruzi. Znaj da ti je to obaveza i za to ćeš biti pitan.

-Savjetuj se s drugima kako da prebrodiš probleme u braku, jer je život iskustvo.

-Lijepo se ophodi prema svojoj supruzi. To što si glava porodice, onaj koji se pita, nemoj misliti da zbog toga možeš se ophoditi s ukućanima kako ti želiš.

-Ako već nisi, poduči se svojim obavezama i pravima u braku, poduči se propisima islamskog braka.

-Vodi računa o stanju svoje supruge i svoje djece. Trudi se da ih odgajaš islamskim odgojem. Uistinu, samo u takvom odgoju je sreća dunjaluka i ahireta.

-Iščitavaj primjere prethodnih generacija. Saznaj kako su se oni ophodili prema svojim suprugama. Doista, ostat ćeš zapanjen.

-Probleme u porodici liječi s mudrošću postavljajući svaku stvar na njeno mjesto, davajući svakome njegovo pravo. Ne uzdiži se i ne oholi.

-Probleme djece ne veži za majku i liječi ih odvojeno, jedan po jedan.

Pismo supruzi

-Plemenita sestro, budi zadovoljna Allahovim Šerijatom i Njegovom odredbom, znaj da je u svakoj Allahovoj odredbi dobro po vjernika, stoga budi zadovoljna onim što te zadesi.

-Ne opterećuj svoga supruga onim što nije u njegovoj mogućnosti.

-Ne otežavaj mu upravljanje porodicom.

-Učini sve da se njegovo povjerenje u tebe ne poljulja i u tome budi iskrena, ne pretvaraj se, jer, ako to činiš znaj da to nećeš moći dugo.

-Plemenita sestro, ako već nisi, u potpunosti se upoznaj s pravom svoga muža kod tebe i vodi računa o njegovom pravu. Znaj da je on tvoj Džennet ili Džehennem, pa pogledaj gdje si spram njegovog prava kod tebe. Allah te učvrstio u slijeđenju majki vjernika i žena ashaba, učinio te ukrasom islama i majkom islamskih junaka.

Vel-hamdu lillahi Rabbil-alemin ves-salatu ves-selamu ala Resulillah.

Časopis “El-Asr” br. 24

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta