Humanitarni kutak

Po dva dana nemaju šta da jedu

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Procitajte ovo srceparajuce pismo jedne samohrane majke iz Zenice:

Samo da ti napomenem ovo i kazem jos jednom koliko je situacija teska da dva dana moj njamladji sin nije isao u skolu od bolova, jer ga bolio stomak od gladi. Tako mi Allaha, istina je ovo sto ti govorim, jer zaista dvije noci nista, ama bas nista nije bio za veceru da im dam. I onda gledam imam pola vrece brasna od ramazana sto mi se…

skupilo fitara. Znaci imala sam brasna i trosila sve do skora, ali ta jedna vreca ili je rok isteko ili je onako od stajanja pokvarilo se jednostavno, pozelenilo tako da sam ja uzela Bismilom tog brasna prosijala i hljeb skuhala. Djeca nista nisu znala i prva sam ja probala, pa tek onda dala njima. SubhanAllah, steze me u grlu dok ovo pisem. Djeca su jela taj hljeb, ali su osjetili da nesto nije u redu pa sam im pokazala to brasno kako izgleda, pa su mi, placuci, rekli majko bolje je i da gladujemo, ali nemoj da se razbolimo. Onda sam juce otisla u crveni krst, molila ih da mi pomognu i pomogli su mi istog trena, dali su mi da djeci kupim vrecu brasna i da li su mi jos nekih sitnica – Allah da ih uputi na pravi put.
______________________________

Draga braco i postovane sestre, ponovo Vas pozivamo da se odazovete na nase akcije u kojima se prikuplja novcana pomoc za ovakve i slicne slucajeve. Nama, koji zivimo na zapadu, 10-20 eura ne predstvalja skoro nista, a nekima u BiH to moze biti za hranu nekoliko dana. SubhanAllah, a kakva li je nagrada kod Allaha onome ko opskrbi jednu ovaku familiju sa hranom i koji im unese radost u srca.

Mi cemo, inshaAllah, ovu familiju pomoci iz humanitarnog fonda NUM stranice, jer, hvala Uzvisenom Allahu, mnogo je brace i sestara uvidjelo ogromni hajr u ovim akcijama i oni nesebicno, odvajajuci od sebe i svojih najmilijih, redovno salju svoju pomoc. Molimo Allaha da ih obaspe Svojom miloscu, da im visestruko uveca imetak i nagradi najljepsom nagradom na Sudnjem danu!

Takodjer Vas pozivamo da nam javite ako poznajete ovakve i slicne slucajeve kako bi im se, inshaAllah, priteklo u pomoc.

Na kraju, jedna vazna napomena, molimo Vas nemojte nam slati uplate za ovu sestru i njenu djecu, jer nismo jos pokrenuli akciju za nju (pomoc ce se, inshaAllah, ovaj mjesec prikupljati za druge slucajeve), a ova familija, kao sto rekosmo, ce biti pomognuta iz NUM fonda, jer, elhamdulillah, trenutno ima dovoljno sredstva u njemu (sva eventualna pomoc koja dodje za ovu familiju ce biti preusmjerena u hum. fond NUM stranice).

Imetak koji udjelite drugima u vašu je korist, ono što udjelite drugima neka bude samo Allahu za ljubav – a ono što od imetka udjelite drugima nadoknadit će vam se potpuno, neće vam biti učinjeno krivo!” (Kur’an, prijevod značenja El-Bekara, 272)

U hadisu Ibnu-Mes’uda, radijallahu te’ala anh, Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kaže: „Sedmoricu će Allah staviti u Svoj hlad na Dan kada ne bude nikakva drugog do Njegova hlada” -zatim je spomenuo da je od njih i: „čovjek koji udijeli milostinju i toliko je prikrije da njegova lijevica ne zna šta je udijelila desnica.” (Buharija, 620 i Muslim, 1712)

U hadis kudsijju kojeg prenosi Ebu-Hurejre, radijallahu te’ala anh, Allah, subhanehu ve te’ala, je rekao: „O sine Ademov! Udijeli, pa ću i Ja tebi udijeliti!” (Buharija, 4933)

Od Ebu-Hurejre, radijallahu te’ala anh, se prenosi da je Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Milostinja neće umanjiti imetak, niti će čovjek oprostiti a da mu Allah neće povećati ponos i niko neće biti skroman radi Allaha, a da ga Allah neće uzdići.” (Muslim, 4689) Imam En-Nevevi u komentaru ovoga hadisa kaže: „U vezi riječi Allahova poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem: ‘Milostinja neće umanjiti imetak‘ spominju dva značenja. Jedno je da će mu Allah dati bereketa u njegovom imetku i da će otklonuti od njega ono što mu može nauditi, pa, izdvojena milostinja bit će nadomještena skrivenim bereketom.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta