Rekaik

Pobožni mladić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Za vrijeme Poslanika, a.s, bio je jedan mladic koji je obavljao mnoge usluge za Poslanika a.s. i usluzivao ga je gdje god je mogao, bio je jako pobozan i cestit mladic. Jednog dana ga je Poslanik a.s. poslao da nesto kupi i kad se vracao hodajuci ulicom ugledao je otvorena vrata na jednoj kuci i ukazao mu se zastor koji se u to vrijeme koristio kada se neko kupa, vjetar je puhnuo i zastor je otkrio ono sto nije smio da vidi.Uhvatio ga je…

toliki strah da je od munafika, velikih grijesnika, uhvatio ga je toliki stid da je poceo u sebi da govori: “Sta si uradio, sta si ucinio, sad si od munafika, sad ce se o tebi ajet objaviti, kako si pokvaren …” U tom strahu je odlucio da se ne moze vratiti Poslaniku a.s. i pobjegao je. Proslo je neko vrijeme i Poslanik a.s. je primjetio da se mladic ne vraca, pa je poslao Omera, r.a., da ga potrazi, medjutim ovaj se vratio bez mladica.

Prosla su dva-tri dana, Poslanik a.s. je postao zabrinut za mladica pa je poslao Omera, r.a., ponovo i rekao mu da ovaj put pogleda i van Medine. Omer, r.a., je otisao i van Medine te naisao na neke ljude i pitao ih za mladica, a oni mu rekose: “Iza ove planine svaku noc cujemo jecanje i plac, taj mladic nikad ne prestaje sa placom, samo kad padne mrak on sidje kod nas i placuci i jecajuci popije malo mlijeka i opet se vraca nazad. Plac nikad ne prestaje.”

Omer r.a. upita da li moze da saceka pa da vidi koje taj mladic. Oni mu potvrdno odgovorise. Ostao je Omer r.a. tu i sakrio se kad je pao mrak da vidi mladica. Bio je to on, na njemu se vidjeli tragovi velikog gubitka kilaze, veoma je oslabio placuci i jecajuci posao je da popije mlijeko, u tom je Omer r.a. izasao i pokazao mu se. Mladic od silnog straha i stida poce plakati jos jace i jecati jos glasnije.

Omer r.a. mu rece ” Poslanik a.s. te trazi ”
” – Zasto?
” – Ne znam.”
” – Je li Allah, s.w.t, objavio o meni ajet ?
” – Ne znam , samo te trazi .

Mladic nije htio da ide, medjutim Omer, r.a., ga je nagovorio i poveo sa sobom. Doveo je mladica njegovoj kuci i tu ga ostavio, produzio Poslaniku a.s. i rekao mu da je mladic kod kuce.Poslanik, saws, je otisao mladicevoj kuci i pronasao ga kako i dalje place.
Muhammed, a.s., mu pridje i uze njegovu glavu sebi na krilo njezno ga milujuci po glavi, a mladic mu rece: “Ne Poslanice, nemoj, ja sam prljav i pokvaren, nemoj se prljati od mene”, a Poslanik a.s. ne osvrtajuci se na njegove rijeci i dalje ga ostavi na svom krilu.

Zatim ga mladic zamoli da ucini dovu za njega, da mu Allah s.w.t oprosti njegove grijehe i da mu se smiluje.
Poslanik a.s. ucini tako. Posle toga, mladic rece Poslaniku a.s., prvi put nakon toliko dana sa osmjehom na licu : “Osjecam kroz moje tijelo kao da mi neki mravi prolaze, kroz kosti mi prolaze”. Poslanik a.s. ga upita, da li to stvarno osjeca, pa mladic potvrdno odgovori. Na to mu Poslanik a.s. rece “To ti je smrt.” Mladic je ispustio svoju dusu i preselio na onaj svijet.

Posle pricaju ashabi kada su isli da mu klanjaju dzenazu, svi su hodali normalno, samo je Poslanik, saws, hodao na vrhovima prstiju, kao da ne staje na zemlju, svima je to bilo cudno pa su ga posle dzenaze upitali o tome. On im odgovori: ‘Tako mi Allaha, s.w.t, nisam mogao zemlju da dotaknem od velikog broja meleka koji su prisustvovali njegovoj dzenazi.”

muslimanka.net/forum

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta