Brak i islamska porodica

Poruka tinejdžerima: I to nazivate ljubavlju?!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Recite mi, da je ona deblja, da ima dvadeset pet kilograma više, da li biste i tada bili zaljubljeni? Jer, ona je ista osoba, u njenom je tijelu i dalje ista duša. Da je žrtva požara, ili nešto slično, da joj je ruka izgorjela, da nema uho, da li biste i dalje bili zaljubljeni? Ili biste odjednom našli nekog drugog koga ćete voljeti

Mnogi tinejdžeri stupaju u ljubavne veze za koje misle da su predivne i ovom prilikom tinejdžerima i mladim ljudima koji se nalaze u publici želim reći nešto o tim vezama, koje nastanu na osnovu poslane e-mail poruke, dopisivanja na Facebooku, namigivanja i osmjehivanja na igralištu tokom školskog odmora. Dopustite da vam kažem da su sve “veze” koje nastanu na ovakav način proizvod niskog stepena samopoštovanja. Vi, djevojke, mislite da ste ružne. I ako neki mladić misli da ste slatke, vi pomislite: “Zaista, lijepa sam?” To ukazuje na vaš nizak stepen samopoštovanja. Mislite da se nikome nećete svidjeti, da se vama niko neće htjeti oženiti itd.

S druge strane, vi, mladići, kojima u tim godinama hormoni divljaju, iako intimno sanjarite o djevojkama, “prijateljski” se dopisujete, to ne znači da ste zaljubljeni. To samo znači da još uvijek ne kontrolišete svoja iskušenja i da upropaštavate nečiji život, upropaštavate čitavu porodicu. Da li shvatate šta radite? I to zovete ljubavlju? Recite mi, da je ona deblja, da ima dvadeset pet kilograma više, da li biste i tada bili zaljubljeni? Jer, ona je ista osoba, u njenom je tijelu i dalje ista duša. Da je žrtva požara, ili nešto slično, da joj je ruka izgorjela, da nema uho, da li biste i dalje bili zaljubljeni? Ili biste odjednom našli nekog drugog koga ćete  voljeti?

I ako iskreno ne možete odgovoriti na to pitanje, onda, niste zaljubljeni, to su samo hormoni… To je sve. Znate… Ovo smo  uradili od veza koje bi trebale biti prelijepe. Brak bi trebao biti prelijepa veza. To bi trebala biti doživotna veza. Ali, zbog toga što gledate sve te modele na TV-u i gluposti kao što su žene koje se pružaju po muškarcima, razvili ste ovu zabludjelu ideju o tome šta znači imati ljubav u životu. Naša vjera došla je da bi oslobodila svijet od ovakvih besmislica. Jer, postoji zrelije poimanje toga šta znači imati ljubav u životu.

Ne govorim da se ne biste trebali oženiti nekim ko vam se sviđa… Trebali biste. Vaš budući supružnik treba da vam bude privlačan. Sve je to uredu. Ali, prije toga trebala bi postojati pristojnost. I ako je vama uredu da na taj način pričate sa djevojkom, onda bi trebalo biti uredu i da neko drugi tako priča sa vašom sestrom. Da li vam je i to uredu? Ne bi trebalo biti, ako u vama postoji i mrvica pristojnosti. Moramo staviti tačku na ove stvari.

A mladići, snimio sam cijeli serijal predavanja o stidu. Neću ponavljati, jer su mi trebali sati i sati za to. Ali ću vam reći ovo: Uredu je da vas djevojka privlači, to je Allah ugradio u vas. Vi niste zli ako vam je neka djevojka lijepa. Nije haram da se osjećate tako. Ali, morate to kontrolisati! Morate se kontrolisati! Naša vjera uči nas samokontroli. I ako se ne možete kontrolisati u jednom životnom aspektu, izgubit ćete samokontrolu u ostalim aspektima. Isto vrijedi i za djevojke. Kontrolišite se! Kontrolišite svoje osmjehivanje, smijanje! Kontrolišite svoje suviše prijateljsko ponašanje u određenim situacijama! Ne budite nesavjesne, nemojte reći: “Mi smo samo prijatelji”, ili: “On mi je poput brata.” Ako ti nije brat, nije ti brat i to je to. Ili ti je brat, imate istu majku, ili nije. Kraj priče!

Sa predavanja Noumana Khana
Obrada: YouTube kanal: Ummet Media
Pripremio i prilagodio: Islamski portal www.n-um.com

 
 
Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta