Ramazan

Post

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ramazan je odabrani mjesec, tad muslimani cijelog svijeta poste, a post je dobrovloljno odricanje od jela, pića, pusenja i spolnog opcenja od izlaska sunca -zore (sabaha) do zalaska sunca (aksama). Post nije tezak kao sto se cini jer se organizam polako cisiti i odmara a dusa je uz Ramazan vesela i njezna.

Ramazan je mjesec posta i razmisljanja, mjesec dijeljenja sadake i pomaganja siromasnim, slabih i nemocnih (iako se to radi i cijelu godinu u ovom mjesecu je to pjacano jos vise). Osim sto se postom priblizavamo Allahovoj dž.š. milosti mi se time i suosjecamo sa gladnima i siromasnima tj. postom razvijamo samilost i darezljivost prema siromasnima, slabima i nemocnima.

Postiti su duzni odrasli i pametni muslimani, ako za to ne postoje odredjene smetnje Ramazanski post moze izostaviti: bolesnik, vojnik, putnik, starije osobe koje nisu sposobne da poste, trudnica ili dojilja ako bi joj post ugrozio zivot ili zivot bebe ove osobe.

Svi osim bolesnika koji nemaju izgleda za ozdravljenjem ili starci koji nemaju izgleda da ce tjelesno ojacati, moraju napostiti dan za dan poslije ramazana ili kad njihovo stanje prodje. A bolesni i stari ako imaju sredstva za svaki dan izostavljenog posta podjeliti sadaku ili nahraniti jednog siromaha.

Jedan posebno lijep obicaj za vrijeme Ramazana su zajednicki iftari kada domacini pozovu rodbinu, prijatelje i komsije i svi zajedno iftare tj. veceraju, i na taj nacin ucvrscuju i produbljuju rodbinske i prijateljske veze.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta