Tekstovi

Poštovanje starijih – nezaobilazan sunnet Allahovog Poslanika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ljepota i bogatstvo islama je što svakom segmentu života posvećuje pažnju, važnosta temeljni izvori islama normiraju smjernice koje su prožete etičkim normama,  moralom, humanošću i svakim dobrom na ovome i budućem svijetu.  Posebno se posvećuje senzibilnost i pažnja u međuljudskim odnosima u čemu je  Allahov poslanik, sallallahu alejhi ve sellem vlastitim primjerom odgojio najbolju generaciju muslimana  čiji nur i danas pa sve do Sudnjeg dana obasjava ummet.

U temeljnim izvorima islama posebna nježnost i senzibilnost u ponašanju, pristupu, umijeću ophođenja i komunikaciji istaknuta je prema najranjivijoj skupini ljudi, ženama, bolesnima, nemoćnima, starijima, djeci.  U vremenu i prostoru kada smo sve više okruženi ljudima u trećoj dobi, kako kolokvijalno kažu, starijim i nemoćnim, podsjetit ćemo se na vrijednost nježnog i  odabranog pristupa prema starijim ljudima.  Zaista je motivirajući hadis Enesa b. Malika r.a. koji prenosi da je Poslanik, s.a.w.s. rekao:  Ako mladić poštuje starije zbog njegovih godina, Allah će poslati nekoga da  poštuje njega kada dođe u stare dane.“ (Tirmizi)

Svi
bismo voljeli da dočekamo poštovanje drugih prema nama kada nam to  poštovanje i lijep odnos bude najpotrebniji, a to je starost, godine kada smo i  naosjetljiviji na svaki oblik nepažnje i nepoželjnog odnosa ili ponašanja. 
Kroz ovaj hadis zaključujemo da je odnos u mladosti prema starijima najvažniji zalog  za temeljenje takvog odnosa kada mi doživimo starost.  Uvijek nam treba biti na umu ovaj hadis kojeg ćemo doživljavati kao „bumerangefekat. U ovim Poslanikovim, s.a.v.s. riječima ne pravi se razlika u rasi, vjeri među starijima već se ističe poštovanje prema svim starijim ljudima.

Najvažnija odlika Poslanikovog karaktera bila je milost što Kur’an časni potvrđuje:  A tebe smo (Muhammede) poslali kao milost svim svjetovima.  Allahov poslanik, s.a.v.s. je zračio milošću ali je i odgajao, usmjeravao i poticao  muslimane da milost bude najvažnija karakterna crta personalnosti svakog vjernika. 

Enes b. Malik prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao:  Tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, Allah ne daje svoju milost osim onima koji  su milostivi.” Nakon toga ashabi rekoše: „Svi smo mi milostivi.  Poslanik, s.a.v.s. im odgovori: „Ne samo da ste milostivi jedni prema drugima, nego  da ste milostivi prema svim ljudima.
_____________

Jed
an od krucijalnih hadisa odnosno Poslanikovih poruka ili oporuka kada je u pitanju  odnos prema starijima jeste hadis u kojem Allahov poslanik, s.a.v.s. distancira one  ljude od svoga ummeta odnosno svoga sunneta koji nemaju poštovanja prema  starijima, ali sa navođenjem i milosti, rekli bismo razumijevanja prema mlađima. 
Takav balansirajući i harmoničan odnos ispunjen puninom razumijevanja, s jedne strane, poštovanja prema starijima kojima je poštovanje najvažnije u toj dobi jer ono  projicira sve druge oblike dobročinstva, a s druge strane milosti prema mlađima koje  generira svaki drugi poželjan oblik odnosa prema mlađoj kategoriji je primjer  zadivljujućeg usmjerenja kodeksa ponašanja kojeg preporučuje Allahov poslanik,  s.a.v.s.  Nije od nas ko ne poštuje naše starije i ko nije milostiv našim mladim.  (Tirmizi i Ahmed, predaju potvrdio Albani)

Ukazivanje prednosti starijima u mnogim svakodnevnim životnim situacijama je još jedan dodatan primjer i potvrda islamskog koncepta suosjećanja, pažnje i poštovanja  starijih o čemu govore i sljedeće predaje:

Prenosi se da je Poslanik
s.a.v.s. rekao: Džibril mi je naredio da dajem prednost  starijima.“ (AlFawa’id, Ebu Bakr EsShafi)


K
odeks pozdravljanja u sunnetu Allahovog poslanika, s.a.v.s. je postavljen da mlađi  uvijek pozdravlja starije, a zabilježeni su i događaji iz vremena Allahovog poslanika,  s.a.v.s. u kojima vidimo njegovo najtanahnije osjećaje poštovanja, suosjećanja i  respekta prema starijim ljudima.


Primjer oca Ebu Bekra r.a.
, Ebu Kuhafe kojeg je sin Ebu Bekr nakon osvajanja Mekke doveo pred Poslanika, s.a.v.s. da primi islam i reakcije Allahovog poslanika, s.a.v.s.  koji je tada rekao Ebu Bekru
Zašto nisi ostavio oca kod kuće, ja bih otišao njemu.  Ebu Bekr je odgovorio:

„Preče je da on dođe tebi nego ti njemu.“ 
Poslanik s.a.v.s. je posjeo Ebu Kuhafu pored sebe i ugostio ga.  Allahov poslanik, s.a.v.s. nije se ustručavao uputiti i kritiku samo zbog nepoštivanja  prava starijih, nemoćnih ljudi odnosno nedostatka osjećaja milosti, senzibiliteta i  pažnje, pa čak kad su u pitanju i temeljni ibadeti poput namaza u džematu.

U vjerodostojnoj predaji se prenosi da je Poslanik s.a.v.s. ukorio Muaza ibn Džebela  zato što je kao imam odužio namaz govoreći mu: O Muaze, dovodiš li to ljude u iskušenje?  Bolje bi ti bilo da si učio ‘Hvali Gospodara svoga Svevišnjeg’ (sura 87), ‘Tako mi jutra’ (sura 91) i ‘Kad se nebo rascijepi’ (sura 92), zbog starih, slabih i nemoćnih  osoba koje za tobom klanjaju.“ (Buharija)

Odnos ispunjen blagošću, respektom i uvažavanjem prema ostarjelom muslimanu na  kojima su tragovi sijede kose, spominju se u jednoj predaji koja izaziva posebno  divljenje, ali i daje dodatan poticaj u obliku nagrade Allahove, dž.š. naklonosti.

Ebu Musa elEšari r.a. prenosi da je Poslanik s.a.v.s. rekao:  Poštovanje prema sijedom (ostarijelom) muslimanu je od naklonosti Allahu.

Proanalizir
ajmo ovaj segment sunneta Allahovog poslanika, s.a.v.s. u našim životima,  našem odnosu prema starijima kako bismo sebi utabanali put ili stazu prema  željenom odnosno očekivanom statusu kada budemo u poziciji i statusu starijih.


Alem ef. Crnkić


Glavni imam MIZ Sisak

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta