Brak i islamska porodica

Povjerenje i vjernost u braku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Vraćajući se danas autoputom, ugledah jedan tužan prizor. Vozač kamiona staje tik ispred nas. Iz kamiona izlazi prostitutka koja sjeda na stolicu pored puta, a on nastavlja dalje… Osjetih težak grč. I bol u srcu. Pomislih, čiji li je on muž? Da li ima suprugu? Ili će je imati? Kome se vraća kući? Pitah sebe: ko li je ova žena? Je li taj posao njen izbor ili prisila? Da li bi promijenila svoj život kad bi mogla? A sigurna sam da bi.

Razmišljah. Kako je divan naš Gospodar. Kako su samo divni njegovi propisi, zabrane i naredbe. Koliko nas On voli, pa nam je zabranio sve ono što je štetno za naše tijelo i dušu, a naredio ono za čime smo u potrebi. Brak je Allahova milost. Ogromna korist zajednici i nama samima. Paravan od harama.

Nažalost, teško je shvatiti i prihvatiti da postoje i oni čija srce pored halala čeznu za haramom. Oni koji brak ne shvataju kao štit od harama. Oni koji svoj nefs ne obuzdavaju halalom. Da bi brak bio zdrav, uspješan, da bi njegova svrha bila ispunjena- nužna su dva temelja: povjerenje i vjernost. Da bi povjerenje bilo izgrađeno, neophodno je da bude dokazano vjernošću. A vjernost je zapravo iskrenost i čistoća namjere ulaska u brak i želje da on traje.

Iskren supružnik, vjeran supružnik brak ne doživljava kao vezanost za drugu osobu, već kao ugovor potpisan ili izrečen pred Gospodarom spvjetova. Zbog te svijesti, on je vjeran, jer zna da ga Allah uvijek vidi. Vidi njegove aktivnosti koje ne vidi suprug/a, i zna „skrivene poglede i ono što grudi kriju“. (Kur’an)

Vjerujem da su brakovi danas suočeni sa izazovom koji ranije nije bio prisutan, kao što su, na primjer, društvene mreže. One olakšavaju put do harama, ali one i pokazuju ono što grudi skrivaju ili oči krišom gledaju. One iskazuju tajne namjere srca. I ma koliko na njima bilo koristi, one su mač sa dvije oštrice.

Žalosno je da postoje muževi koji imaju halal suprugu i nekoliko djece, a poput tinejdžera traže buduću suprugu preko interneta. Pišu sa djevojkama, ponekad i tuđim ženama, a supruga o tome ništa ne zna. Subhanallah, kolika nepravda! Prije svega, to nije put traženja druge, treće ili četvrte supruge. To nije halal put, niti daje lijepu sliku o islamu i muslimanima. Drugo, da li se takva braća ikada pitaju šta da neko piše sa njihovom kćerkom na isti način? Šta da su njegova kćerka ili sestra na mjestu njegove supruge? Šta…?

Također, tu je i eksponiranje sestara putem društvenih mreža, komunikacije sa muškarcima, i sve se na kraju završi raspadom porodice. Jer, haram nikada nikome nije donio uspjeh. Ili je donio, ali samo nakratko.

Od sitnih stvari počinju krupne stvari. „Sitni harami“, „sitne nevjere“ koje sebi ohalalimo – začetnik su mnogih harama i sebeb razdora porodice. Tužno je koliko ponekad olahko iznevjerimo tuđe srce, i to najčešće srce onih koji nas iskreno vole. Pomislimo li ikada- šta će reći ova djevojka sa kojom pišem, kojoj lajkam slike, upućujem komplimente i sve to krišom od supruge kada sutra sretne moju suprugu na ulici. Ili, šta će reći ovaj muškarac sa kojim pišem, koji gleda moje zavodljive slike sutra kada me sretne sa mojim mužem na ulici. I prije svega sjetimo li se da je Allah o svemu obaviješten, i da na sve motri.
_________________________

  • Učini milim sebi halal.
  • Traži od Allaha slast u halalu.
  • Što se više zaprljaš haramom, manje ćeš osjetiti slast u halalu.
  • Neka ti internet i društvene mreže ne budu sredstvo prevare.
  • Onaj ko vara, sigurno će biti prevaren.
  • Ono što ne zna tvoj supružnik- zna Allah.
  • Ono što ne želiš da drugi čine tebi, ne čini ni ti njima.
  • Djevojke i žene na društvenim mrežama su za tebe samo izlog. Pogledaj onu koja se trudi 24 h za tebe, i koju vidiš i nakon buđenja, nakon čišćenja i kuhanja, umornu i nenaspavanu.
  • Muškarci na društvenim mrežama su za tebe samo izlog. Onaj koji te istinski štiti, onaj koji ti donosi opskrbu i onaj u čijem domu živiš je tvoj muž.
  • Povjerenje se ne može graditi bez vjernosti, a vjernost ne postoji bez iskrenosti.

Nastavit će se…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta