Brak i islamska porodica

Kako postati bolji roditelj u 5 koraka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Roditelji optužuju djecu, a djeca se tuže na roditelje. Stalno se ističu uzroci, a nikako da se istakne onaj pravi: brojne porodice su sagrađene bez ikakvih duhovnih vrijednosti i bez prisustva Allaha, dž.š.. Zato svojoj djeci roditelji i ne mogu pružiti smiren, sređen i sretan život. Sve njihove savjete, pouke i opomene odlaze uzalud, a stanje u porodicama ostaje neizmjenjeno.

Djeca su velika blagodat od Allaha, dž.š.. Međutim, njihovo odgajanje je i velika obaveza. Od Abdullaha ibn Omera, r.a., se prenosi da je rekao: “Čuo sam Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da kaže: ‘Svi ste vi pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado; vođa je pastir i on je odgovoran za svoje stado; čovjek je pastir u svojoj porodici i on je odgovoran za svoje stado; žena je pastirica u kući svoga muža i odgovorna je za svoje stado; sluga je pastir u imetku svoga gazde i on je odgovaran za svoje stado. Svi ste vi pastiri i svi ste vi odgovorni za svoje stado.’” (Buhari u Sahihu, 59/2)

Nema sumnje da biti roditelj znači i imati pune ruke obaveza i velike rezerve strpljenja. Ovo posljednje svi ponekad izgubimo: neki roditeljima to čak preraste i u naviku. Mnogo puta pa i nesvjesno roditelji kod djece razviju loše navike koje njihove domove pretvore u prave borbene zone.

Gledajući na budućnost naše djece, većina roditelja muslimana će se složiti da žele da njihova djeca odrastu kao vjernici u Allaha, dž.š., koji će biti korisni članovi društva i biti u stanju da privređuju za sebe i svoje familije. Ali kako postići taj cilj ako se svaki dan suočavamo s mnoštvom malih problema koji nam oduzimaju i vrijeme i trud?

Većina prigovora koje roditelji imaju se odnose na manjak volje i odgovornosti njihove djece vezano za kućne i školske obaveze, kao i manjak poštovanja prema njima kao roditeljima. Pa počnimo s listom od 5 koraka ka boljem odgoju vaše djece:

1. Promjena počinje od vas samih: Kako očekujete da odgojite dijete, ako sami niste odgojeni? Onaj ko nešto nema to ne može ni drugom dati. Morate shvatiti da se ništa u vašim domovima neće promijeniti sve dok vi, kao roditelji, ne poduzmete nešto kako bi se stanje promijenilo. Ovo zahtijeva ulaganje truda i volje. Ne možete očekivati nikakve pozitivne promjene kod vašeg djeteta, sve dok vi sami svoje riječi ne propratite djelima.

2. Otac i majka moraju zajedno raditi na odgoju djece: Oba roditelja moraju imati iste ciljeve i ne smiju ni pod kojim uvjetima potkopavati autoritet onog drugog. O planovima i metodama odgoja treba pričati nasamo, a ne pred djecom. Takođe, treba izbjegavati sve vidove konflikata i sukoba pred pred dječijim očima. Ukoliko roditelji ne budu djelovali kao tim, čitava porodica neće funkcionisati kako treba.

3. Nikad nije kasno za promjene: Nemojte se međusobno optuživati i svađati oko prošlosti. Možda mislite da ste loš roditelj ili da ste već načinili nepopravljive greške. Nikad nije kasno za pozitivne promjene. Vaša djeca jesu vrijedna vašeg truda i ulaganja u bolje sutra. Izbjegavajte pesimizam i crn pogled na život i vašu porodicu. Ako vas nešto i dalje uznemirava u vezi s prošlim događajima, uzmite pouku iz njih i krenite naprijed.

4. Ustrajnost je ključ uspješnog odgoja: Ukoliko vas vaša djeca ne poštuju niti vas slušaju, vjerovatno ste popustljiv roditelj. Potrebno je da očvrsnete; kad se odlučite na nešto, nemojte mijenjati vaše mišljenje bez opravdanog razloga. A u to ne ubrajamo – dijete koje plače ili vam dosađuje.

5. Radite na razvoju pozitivne discipline: Kad se spomene riječ disciplina, većina roditelja pomisli na grubost i upotrebu batina kao „odgojnih metoda“. Disciplina uopće nije to. Ona je priprema vaše djece kako bi bila bolja u budućnosti i uspješna u životu, a nije kažnjavanje za greške iz prošlosti. Disciplina se ostvaruje putem:

– Utvrđivanja budućih planova i ciljeva za vašu djecu;

– Uzimanja u obzir jakih i slabih strana vaše djece, te onih stvari koje vašoj djeci pomažu u ispunjavanju obaveza;

– Pronalaženjem načina kako da stvari koje motivišu vašu djecu iskoristite na konstruktivne načine.

DJEČIJA PRAVA, OBAVEZE, PRIVILEGIJE – KLJUČ USPJEŠNOG ODGOJA

Kao što svi znamo, Uzvišeni Allah je vjernicima propisao mnoge obaveze i dužnosti. U Kur’anu i u hadisima Muhammeda, s.a.v.s., se nalaze brojni savjeti i upute vezane za odnos između roditelja i djece. To je uistinu veliko bogatstvo koje danas imamo u našem okrilju.

Na putu postajanja boljim roditeljem, potrebno je da se definišu i dječija prava koja imaju kod roditelja kao i roditeljska prava nad djecom. Također, roditelji moraju poznavati stvari koje motivišu njihovu djecu. Preporučujem roditeljima da organizuju jedan porodični sastanak. Na tom sastanku ćete s djecom razgovarati o Pravima, Obavezama i Privilegijama. Ne brinite, čak i veoma mala djeca mogu razumjeti jednostavna objašnjenja ovih pojmova. Važno je da se i djeca uključe i kažu svoje mišljenje. Dijete će radije prihvatiti promjene ako je i ono uključeno u proces njihovog nastanka.

Prava su stvari koja naša djeca moraju da imaju i na koja polažu pravo, nevezano za njihovo ponašanje ili ono šta rade. Te stvari uključuju osnovne stvari poput: hrane, odjeće, obuće, krova nad glavom, pohađanja škole, prava na privatnost i ljubav roditelja. Mora biti jasno da djeca imaju prava na ove stvari bez obzira na sve!

Obaveze su stvari koje djeca trebaju da izvršavaju kako bi porodica dobro funkcionisala. One mogu uključivati: zadatke, učenje, brigu o mlađoj braći ili sestrama, namaz, ličnu higijenu, poštovanje i lijep odnos sparm roditelja, i sve one stvari koje vi očekujete od vaše djece. Ukoliko npr. ujutro imate problema s spremanjem djeteta za školu, te i slične „teške“ situacije stavite na ovu listu. Uključite svakako stvari koje vaše dijete izvršava redovno i one koje bi trebalo popraviti.

Privilegije su one stvari koje vaša djeca žele da rade. I oni ih često zamijene s svojim pravima. Privilegije uključuju: igračke, gledanje TV-a, igranje video igrica, sportske aktivnosti, i sl. Prilikom sastavljanja ovog spiska svakako uključite i vašu djecu; nekaoni iznesu svoje prijedloge.
Jednom kad imate listu privilegija, tad ćete znati i šta to vaša djeca vole i možete to znanje iskoristiti u odgajanju.

Bitno je da dijete upoznate s njegovim pravima i onim stvarima koje ono može svojim dobrim ponašanjem zaraditi. Time će se i dijete osjećati sigurnim u pogledu onoga na što ima pravo i manje će imati nerealnih zahtjeva.

Autor: Aisha Al Hajjar
Za N-um preveo i obradio: Nedim Botić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta