Problem i devijacije u društvu

Povodom zločina u Šri Lanki

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ne mogu a da se ne osvrnem na potresan zločin koji je učinjen u Šri Lanki prije tri dana prema pripadnicima kršćanske vjere na njihov praznik. Dugo godina smo na vijestima slušali o samoubilačkim napadima na Šri Lanki, da su ih izvršavali separatisti pripadnici Tamila koji su hindusi nad većinskim Sinhalima koji su budisti. I kad sam čuo vijest prije tri dana, pomislio sam da se možda ponovo probudio neki separatistički pokret. Ali, nažalost, evo čitam da su zločin učinili neki muslimani.

Ovdje u Medini sam upoznao nekoliko muslimana studenata iz Šri Lanke, pričali su mi o tome kako su se tamošnji muslimani nisu uplitali u pomenute sukobe, da su imali ogromnu slobodu ispoljavanja islama, izgradnji džamija i škola, islamske edukacije i dawe… Da li će se sve to izgubiti ili pogoršati?

Istog dana kada se desio napad u Šri Lanki, ovdje u Zemlji dva harema, u gradu Zilfiju (300 km zapadno od Rijada), spriječen je samoubilački napad na šoping centar i tako sačuvani životi. Prije tri godine je spriječen samoubilački napad na Poslanikovu džamiju u Medini. Nakon toga u posljednje tri godine desilo se takvih napada na džamije i šoping centre koji, nažalost, nisu spriječeni. Već gotovo dvije godine ovdje u Medini, u Mekki, ali i u drugim gradovima, svako ko želi da uđe u bilo koji šoping centar mora proći kroz skenere poput onih na aerodromima. Zamislite sebe, ulazite u robnu kuću, a mora vas osiguranje skenirati, a možda i pretresti! No, sve su to razumne mjere nakon svih tih, blago rečeno, nerazumnih postupaka.

Rekao je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem “Vjernik će uživati u ljepoti svoje vjere sve dok ne prolije nedužnu krv.” (Buhari)

U drugom hadisu kaže: “Onaj ko ubije nevjernika sa kojim mi imamo ugovor, neće osjetiti miris Dženneta, a miris Dženneta se može osjetiti na udaljenosti četrdeset godina hoda.” (Buhari)

Ovo su jasni hadisi, kao što su jasni i poznati i principi islama o čuvanju ljudskog života i dostojanstva i da je strogo zabranjeno napravedno ubijanje nemuslimana kao i muslimana.

Zato draga braćo, čuvajmo naš lijepi islam i lijepi sunnet, i čuvajmo se i našu braću i sestre od svih onih koji svojim riječima pokazuju da ne mare za ove principe islama, koji zaobilaze i nipodaštavaju našu islamsku ulemu i koji svojim postupcima uništavaju svoj iman, svoje živote, a sigurno i svoj ahiret, a svojim postupcima čine neizmjernu uslugu svima onima koji islam žele da predstave u najružnijem svjetlu.

Koliko god i jedni i drugi štete nanosili islamu, Allah će dati da sija svjetlo islama i nur sunneta Njegovog Poslanika, alejhissalatu vesselam, tako da će ga svako čisto srce kako treba vidjeti. Samo On je taj koji čuva ovaj lijepi islam.

Hfz. Rusmir Čoković

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta