Za sestre

Predbračne – haram veze i mlade djevojke / Hidžab povećava samopouzdanje djevojaka

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Predbračne – haram veze negativno utječu na mentalno zdravlje djevojaka

Nova studija otkrila je da problemi i raskid romantičnih veza utječu veoma snažno na adolescentice, te ostavljaju velike negativne posljedice na njihovo mentalno zdravlje. “Otkrili smo da rizik od obolijevanja od teških oblika depresije, misli o samoubistvu i pokušaja samoubistva, raste s porastom problema u predbračnim vezama. Ukoliko sve ne ide onako kako su zamislile, djevojčice mogu patiti od velikih mentalnih problema”, ističe autor studije Brian Soler, asistent sociogije iz Robert Wood Johnson Foundation Centra pri Univerzitetu New Mexico. Studija nazvana: “Caught in a Bad Romance: Adolescent Romantic Relationships and Mental Health / Uhvaćeni u lošoj vezi: Adolescentske romantične veze i mentalno zdravlje”, objavljena je u posljednjem Žurnalu zdravlja i društvenog ponašanja (Journal of Health and Social Behavior).

Korišteni su podaci više od 5.300 srednjoškolaca iz SAD-a, a potom su ispitivane posljedice koje na njihovo mentalno zdravlje ostavljaju romantične veze. Soller je mjerio neautentičnost veze tako što je poredio način na koji adolescenti pričaju o svom idealnom obliku veze s načinom na koji se odigrava njihova posljednja romantična veza.

“U početnom intervjuu, istraživači su adolescentima ponudili veliki broj karti na kojima su opisani događaji koji se obično dešavaju unutar predbračnih veza, poput držanja za ruke, ljubljenja i intimnih odnosa”, kaže Soller. Ispitanici su zadržali karte koje opisuju neke radnje koje planiraju u svojoj idealnoj vezi, a potom su odredili redoslijed dešavanja tih događaja. Nakon godinu dana, ponovili su vježbu, ali ovaj put naveli su stvari koje su se desile u stvarnosti. Tokom oba razgovora, istraživači su učesnike pitali o njihovom mentalnom zdravlju.

Zašto problemi u vezama tako snažno utječu na djevojke?

“Romantične veze su veoma važan dio identiteta jedne djevojke i zato su snažno povezane s načinima kako se ona osjeća i šta misli o sebi, dobro ili loše. Kao rezultat toga, veze koje ne ispune očekivanja djevojke, veoma štetno djeluju na njeno emocionalno zdravlje”, kaže Soller.

Po pitanju implikacija ove studije, istraživači poručuju roditeljima, edukatorima i odgovornima za obrazovnu politiku da bi trebali iznaći načine kako pomoći izgradnju ličnosti djevojčica, da ne bi bile u tolikoj mjeri zavisne od romantičnih veza. “Djevojkama je potrebno pomoći da svoj identitet vežu za neke druge stvari, mimo romantičnih veza. To bi moglo poboljšati njihovo mentalno zdravlje i umanjiti negativne posljedice problematičnih veza”, rekao je Soller.

(Izvor: American Sociological Association – ASA)

el-asr.com
_______________________________________________

Hidžab povećava samopouzdanje djevojaka i zadovoljstvo vlastitim izgledom

Britanske muslimanke koje nose hidžab osjećaju se puno bolje u svom tijelu nego one žene koje ga ne nose, rezultati su istraživanja objavljenog u naučnom časopisu British Journal of Psychology. Istraživanje koje je proveo doktor Viren Swami i njegove kolege sa Univerziteta u Westminsteru proučavalo je probleme vezane za tjelesni izgled i percepciju vlastitog tijela među britanskim muslimankama.

Doktor Swami objašnjava: “Na Zapadu je anksioznost i nezadovoljstvo po pitanju tjelesnog izgleda toliko rasprostranjeno među ženama da se smatra normalnim. Ovo istraživanje imalo je za cilj da istraži koliko su ovakvi stavovi zastupljeni unutar britanske muslimanske zajednice.” Ukupno 587 žena iz Londona, u dobi između 18 i 70 godina, učestvovalo je u nizu testova. Od ove grupe, 218 žena istaklo je da nikad nisu nosile hidžab i 369 žena istaklo je da su nosile ili nose neke oblike hidžaba. Učesnice su bile podvrgnute određenom broju upitnika koji su od njih zahtijevali da ocijene vlastite osjećaje o (ne)zadovoljstvu vlastitim tijelom, koliko mediji na njih vrše pritisak da budu “atraktivne” i koliko su one religiozne. Bile su također upitane da povežu svoje vlastite figure s nizom ženskih silueta koje su varirale između anoreksičnih i pretilih.

Rezultati su pokazali da su žene koje su nosile hidžab generalno imale pozitivnije mišljenje o svom tjelesnom izgledu, te su bile pod manjim utjecajem ideala o ljepoti koje su im nametali mediji.
Doktor Swami objašnjava: “Iako su rezultati pokazali određenu razliku između žena koje nose i onih koje ne nose hidžab, oni dokazuju da hidžab nudi muslimanki zaštitu i osigurava pozitivne osjećaje o vlastitom tjelesnom izgledu. Pokazalo se da su žene koje nose hidžab sposobnije da se distanciraju od zapadnjačkih ideala o mršavosti.”

“Ovi rezultati mogu imati koristan utjecaj na preventivne programe koji za cilj imaju promociju zdravije tjelesne slike među muslimankama na Zapadu. Naprimjer, prepoznavajući one aspekte korištenja hidžaba koji su povezani s prihvatanjem vlastitog tijela, moguće je da se u budućim studijama izoliraju faktori koji mogu biti predmet preventivnih programa.”

(Izvor: The British Psychological Society; Naučni rad: “Is the Hijab Protective? An Investigation of Body Image and Related Constructs Among British Muslim Women”)

Časopis “El-Asr”  / www.el-asr.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta