Brak i islamska porodica

Predigra za intimni odnos supružnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Među najbitnijim adabima spolnog odnosa jeste predigra supružnika za spolni odnos. Predigrom se supružnici u svakom pogledu pripremaju za odnos, za razliku kada jedan od supružnika, a najčešće je to muž, iznenada i bez predigre počne spolno općiti, što često vodi tome da žena ne bude zadovoljena, tj. da ne doživi orgazam. Takva nepažnja prema supruzi, posebno ukoliko se to često ponavlja, može je navesti da otkaže pokornost mužu, da se počne samozadovoljavati (a to je zabranjeno), da iznevjeri svog muža i počini blud.

Dakle, sve to može biti posljedica zapostavljanja spomenutog edeba, o kojem su učenjaci govorili skoro u svim pravnim knjigama, u poglavlju o adabima spolnog odnosa. Kada je Džabir radijallahu anhu, obavjestio Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da se oženio ženom koja je prethodno bila udavana, a ne djevicom, Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: “Kamo sreće da si se djevicom oženio, pa da te predigrom zabavlja i da je zabavljaš.” (Buhari br.4791 i Muslim br. 3710)

Govoreći o adabima spolnog odnosa Ibn Kudame kaže: “Pohvalno je da muž predigrom pripremi suprugu za polni odnos, kako bi je uzbudio,te kako bi ona doživjela spolni odnos kao što ga on doživi.” (El-Mugni,8/136)

Ibn Muflih u svojoj poznatijoj knjizi o adabima, kazao je: “Najljepši način spolnog odnosa jeste onaj kojem prethodi predigra supružnika: ljubljenje, igranje i tome slično, a sve kako bi muž uzbudio suprugu.” (El-Adabu ‘š-šer’ijje 2/376)

Izvor: “Islamski priručnik bračne intime” Autor: Elvedin Pezić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta