Brak i islamska porodica

Predigra za intimni odnos supružnika

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:
Među najbitnijim adabima spolnog odnosa jeste predigra supružnika za spolni odnos. Predigrom se supružnici u svakom pogledu pripremaju za odnos, za razliku kada jedan od supružnika, a najčešće je to muž, iznenada i bez predigre počne spolno općiti, što često vodi tome da žena ne bude zadovoljena, tj. da ne doživi orgazam. Takva nepažnja prema supruzi, posebno ukoliko se to često ponavlja, može je navesti da otkaže pokornost mužu, da se počne samozadovoljavati (a to je zabranjeno), da iznevjeri svog muža i počini blud.

Dakle, sve to može biti posljedica zapostavljanja spomenutog edeba, o kojem su učenjaci govorili skoro u svim pravnim knjigama, u poglavlju o adabima spolnog odnosa. Kada je Džabir radijallahu anhu, obavjestio Poslanika sallallahu alejhi ve sellem da se oženio ženom koja je prethodno bila udavana, a ne djevicom, Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem, rekao mu je: “Kamo sreće da si se djevicom oženio, pa da te predigrom zabavlja i da je zabavljaš.” (Buhari br.4791 i Muslim br. 3710)

Govoreći o adabima spolnog odnosa Ibn Kudame kaže: “Pohvalno je da muž predigrom pripremi suprugu za polni odnos, kako bi je uzbudio,te kako bi ona doživjela spolni odnos kao što ga on doživi.” (El-Mugni,8/136)

Ibn Muflih u svojoj poznatijoj knjizi o adabima, kazao je: “Najljepši način spolnog odnosa jeste onaj kojem prethodi predigra supružnika: ljubljenje, igranje i tome slično, a sve kako bi muž uzbudio suprugu.” (El-Adabu ‘š-šer’ijje 2/376)

Izvor: “Islamski priručnik bračne intime” Autor: Elvedin Pezić, prof.
_____________________________________

Tjelesna predigra

Muškarac obično zaboravlja da je žena stvorena sa istim željama i prohtjevima kao i on sam. Sudeći prema ovoj činjenici, Islam stavlja akcenat na predigru. Spolni odnos bez predigre izjednačava se sa okrutnošću. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Trojica ljudi su okrutni… treći je onaj koji ima odnos sa svojom suprugom bez predigre”. I seksualna želja i stid su tu smješteni zbog veoma određene svrhe. Seksualna želja treba da bude neobuzdana, upravo tako – neobuzdana, kada je žena sa svojim mužem. A kada je u društvu drugih ona mora biti zaštićena stidom.

Ljubljenje, grljenje maženje i slične radnje pripremaju kako ženu tako i muškarca da lakše podnesu bujicu strasti i da bolje dožive orgazam koji će uslijediti kao kulminacija njihova prvog seksualnog susreta. Najgore što se može desiti mladom bračnom paru jeste grubi i bez prethodne predigre prilazak ženi kao što se to dešavalo našim ne tako davnim precima. Oni su smatrali da za intimni odnos nije potrebna predigra. Vjerovali su da je žena uvijek, kao i oni, spremna na spolni akt. Zbog toga ćemo često iz njihovih usta čuti kako ova današnja omladina puno dangubi u nekakvom zagrijavanju, što je naravno, njihova opasna zabluda po ovom pitanju.

Mnoge su žene zauvijek dobile traume od prve bračne noći. Mnoge su zamrzile spolni odnos i nikada ga više nisu poželjele. Rekle su tada: “Ako je takav spolni odnos i kod drugih, onda nam on ne treba”. Ovo je bila njihova zabluda o ljubavi i seksualnom susretu. Nedovoljna obrazovanost po ovom pitanju u porodici i društvu, ruralni seoski život i nedovoljna informiranost o hadisima Poslanika sallallahu alejhi we sellem koji govore o ljubavi u njegovoj kući bitno su uticali na ovakav odnos prema spolnom aktu. Iz takvog shvatanja izrodio se «seljački» grubi odnos prema ženi i predrasuda o njoj kao “predmetu muškog zadovoljstva”.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u jednom hadisu kaže: «Kada prilazite ženi nemojte padati po njoj kao što to čini životinja. Neka među vama bude posrednik. Neko je upitao: ‘A kakav posrednik’? Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je odgovorio: ‘Poljubac i razgovor’». (Ed-Dejlemi, Musnedul-firdevs)

Spolni odnos sa suprugom bez prethodne predigre, bez razgovora, poljubaca i dodira, dokaz je da muž od nje želi samo da mu pomogne da se on rastereti što je svakako odlika sebičnih. Muž i žena treba da se osjećaju potpuno slobodno kada dođe do međusobne stimulacije koja je poznata kao predigra. Po islamskom učenju, nije nikakav grijeh da žena bude aktivna za vrijeme intimnog odnosa.

hfz Senaid Zaimovic

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta