Brak i islamska porodica

Predrasude o braku prije braka (II dio)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ključ pozitivne slike o braku kod mladih su njihovi roditelji, odnosno porodično okruženje u kojem su odrastali. Djeca koja su odrastala u lijepom i harmoničnom braku svojih roditelja, uglavnom će imati pozitivnu sliku braka. Ako njihovi roditelji nisu predstavljali brak kao teret, ni djeca neće imati takvo mišljenje o braku. Međutim, ukoliko djeca odrastu u braku prepunom problema, ukoliko njihovi roditelji predstave brak kao teret, i djeca će imati predrasude o braku. I upravo zbog toga, glavno težište u formiranju zdravih ličnosti i spremnih za brak jeste na roditeljima.

Drugi bitan faktor jeste razgovor između roditelja i djece o braku. To ne bi smjela da bude tabu tema, niti da djeca osjećaju stid ili strah pri spomenu svoje želje za brakom.

Sjećam se, nekada u mom djetinjstvu, jedna djevojčica od 15-16 godina je spomenula svojoj mami da joj se rodica udala te da se i ona želi udati. Mati joj je odgovorila na takav način, stavljajući akcenat na njenu strast, da je se djevojčica zacrvenila i ušutila. Nažalost, zbog takvog pristupa mnogih roditelja, djeca se stide braka i svoje želje za brakom, ali onda odu negdje sa strane gdje ih roditelji ne vide i upuštaju se u nemoralne veze.

Strast je normalan i prirodan nagon, poput jela, pića, sna… Djecu ne treba postiđivati zbog toga, samo njihove strasti treba usmjeriti prema halalu, pomoći im da se izbore sa iskušenjima i u njima buditi poštovanje prema braku i čednom ulasku u brak.

Nekada su stari pribjegavali ranoj ženidbi i udaji svoje djece, upravo da bi njihovu čast sačuvali i da bi ih skrasili u halal braku. Danas roditelji ponavljaju djeci: „Nahodaj se dok si mlad/a, što će ti brak da se obavezuješ.“ I poslije, djeca prođu kroz veze, emotivne krahove. Nerijetko izgube i moral. Poslije, kada uđu u brak, slast braka ne osjete. A kako bi i osjetili kada su već sve „čari“ muško-ženskih odnosa probali prije braka i kada ništa novo nisu otkrili u braku. Naprotiv, progone ih likovi i scene iz prošlosti i kvare im svaku bračnu ljepotu.
____________________

Brak je lijep. Bez obzira kakvo bračno iskustvo imali, moramo biti svjesni da je brak Allahov zakon na Zemlji i da je on najljepša i najispravnija zajednica dvoje mladih ljudi. Promovišimo Allahov zakon, trudimo se da ga omilimo omladini, a da im ogadimo blud i sve ono sa čime Allah nije zadovoljan. Trudimo se, kao roditelji, da naša djeca budu otvorena prema nama i budimo im podrška.

Trudimo se da im vlastitim primjerom omilimo brak, i da ih podstičemo na brak. Neka njihov životni san bude da uđu u halal brak, da nađu hairli insana, a ne da razmišljaju, skrivajući se od nas, o pokvarenim djelima i da vide ljepotu u tome.

Ne pričajmo im negativno o djeci, o braku, i „obavezama“. Zapad je srušio ideal braka i djece, a zatim izgradio na ruševinama svetog homoseksualne veze i ljubimce umjesto djece. Da nas Allah sačuva.

Lijep brak je Džennet na ovom svijetu. Djeca su posebna Allahova blagodat.

Učimo mlade iskrenosti. Učimo ih odgovornosti. Savjetujemo ih kako da od bračne zajednice izgrade oazu mira i lijepog života. I molimo Uzvišenog Allaha da ih usmjeri putevima upute, i podari im lijepe i hairli brakove. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta