Pokajnici

Priča brata s facebook-a

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije svega da kazem par rijeci o sebi. Zavrsio sam elektrotehnicku skolu smjer automatika i informatika. Student sam ekonomskog fakulteta, imam 22 godine. Aktivno se bavim izradom web stranica, i svega vezanog za racunare. Eh do sada smo ja i moj kolega, na islamskim stranicama, koje smo kreirali, objavljivali razne price. Price o osobama koje su presle na Islam, Allah im se smilovao. Ovaj put je prica o meni, jednom od administratora stranica „Hadis dana“, „Istinitost i čuda Islama“ itd., ukupno ih 10 ima.Ukupno na svim stranicama do sada ima 25 000+ clanova. Dakle do prije dvije godine, doslovno nisam ni poznavao nasu vjeru, Islam. Kao djete isao sam u…

mekteb kao ivecina mojih prijatelja, ali moji roditelji nisu puno paznje davali vjeri, tako da sam vrlo brzo zaboravio, doslovno kako se klanja namaz. U dzamiju sam isao od Bajrama do Bajrama i to „reda radi“.To je trajalo nekih 3-4 godine, tj cim sam prestao ici u mekteb, prestao sam ici u dzamiju,uciti Kur’an itd. Nakon toga, dodje vrijeme i za period za ljubav, najvecu do tada. Jos uvijek sam bio Musliman na baterije, kako ja zovem te osobe, koje ne idu u dzamiju, ne klanjaju i slicno, da mi Allah oprosti zbog tog. Eh nakon nekih 6 mjeseci, tadasnja djevojka je maturirala, i odlucuje se za upis fakulteta u Sarajevu, tako da me to bacilo u ocaj, posto je dosta daleko od grada gdje ja zivim. Nakon toga „upadam“ u lose drustvo, pocinjem piti, konzumirati travu, cigarete itd. Za vrijeme, to je trajalo par mjeseci, roditelji me izbacivaju iz kuce, zato sto sam im ukaljao obraz, postao „narkoman“ i sve ostalo. Nedugo nakon toga, dozivim udes, hvala Allahu sto me je spasio, ali i to me nije opametilo.

Dosta puta za to vremena, dok sam pio sam zavrsavao u hitnoj, na ispumpavanju od silne kolicine alkohola. Kada sam vidio da me takav zivot nikud ne vodi, naravno, gdje cu drugo nego kod roditelja, koji su me primili, Allah da ih nagradi. Uslov je bio da prestanem piti, da „prijatelje“ koji su sa mnom izlazili, otjeram od sebe. I nekako sam uspio… hvala Allahu swt..Zaboravih napisati, kada sam otisao od kuce da sam napustio fakultet. I kada sam dosao kuci, bio sam pod stalnim promatranjem, pracanjem i slicno. Jedan dan prijatelj me nagovori da se registrujem na facebook, i za par dana, obnovio sam stara prijateljstva, upoznao neke nove osobe itd. Jednu noc vidjeh na „zidu“ link od prijatelja, predavanje hfz. Sulajemana Bugarija. I skinuo sam predavanje i poslusao ga, par puta. Ukoliko Vas zanima naziv predavanja je „Preporodi se dobrim djelom“. I to me fasciniralo,otvorio sam oficijelnu stranicu hafiza Bugarija i skinuo par predavanja, tako da mi je to otvorilo oci, pokazalo mi da sam ja puka suprotnost od „covjeka“, da sam propalica, pijanac i Bog zna sta jos…

I u nastavku svaki dan sam slusao predavanja, u pocetku samo od Bugarija, kasnije i od druhih islamskih ucenjaka. I odjednom, dobio sam zelju da klanjam, svaki dan sam citao tekstove,gledao video klipove kako na naucim ponovo klanjati. I hvala Allahu uspio sam. Poceo sam ici i u dzamiju, koliko sam mogao stignuti, ako ne odem, klanjao bih kuci.Niko nije vjerovao, postao sam druga osoba . Allahu Ekber. Zamislite, da vam roditelji ne vjeruju, misle da idem da me vide ostali. Al ono sto me potiskalo, nisam mogao na sabah namaz ustati, jednostavno nije islo. I negdje na internetu pronadjem hadis, ne mogu se sjetiti sada kako tacno ide..ali govori o tome, da se licimjeri i pravi vjernici prepoznaju po tome da licimjeri ne ustaju na Sabah namaz. „Ma necu da budem licimjer“, u pocetku nisam htio da spavam, ali bih docekao Sabah namaz. Kasnije je postalo lakse, sada mi ne treba ni alarm, ustanem sam, hvala Allahu. I kasnije, citao sam knjige, islamske najvise, posudio bih ih od prijatelja, ili bih ih skidao sa interneta, za ne povjerovati je, barem osobama koje me poznaju.

Koliko sam se izmjenio, dosta manje dangubim, barem nesto procitam korisno, naucim. Nakon toga sam skinuo zbirku hadisa od Buharija, citao ih, razmisljao o njima..i prijatelj predlozi da napravimo grupu na facebooku „Hadis dana“. Koja je vrlo brzo postala popularna, i dalje je lahko bilo. Sav materijal koji postavljamo na stranice, nije iz „Nasih glava“, vec je iz raznih knjiga, internet stranica, itd. Eh jos za kraj, kada sam postao „dobar“ svojim roditeljima i sebi, hvala Allahu, javila se jos jedna sumnja, kod mojih komsija, kojima je bilo cudno kako idem svaki vakat u dzamiju, slusam ilahije, ucenje Kur’ana, da bih dobio pitanje od prijatelja „Jesi li i ti vehabija, pa zato ides svaki namaz u dzamiju?“ Estakfirulah.

Najveci problem je bio sa mojim roditeljima, koji su pitali starije osobe, kako klanjam, dizem li ruke kao „oni“ Allahu dragi, ubi nas neznanje. To je doslo do te mjere, da su pitali efendiju kako klanjam, Allahu ekber. I to uz Allahovu pomoc, savladam, najvise zahvaljujuci starijim osobama, dedama, i efendiji, koji me poznaju vrlo dobro, kakav sam bio i kakav sam sad. Da bih na kraju uvjerio svoje roditelje i objasnio im izraz „vehabije“. Ali nije se rodio ko je narodu ugodio Sada je hvala Allahu sve super, ponovo sam upisao fakultet, jos jedan ispit i imam ako Bog da uslov za drugu godinu, ne pijem. Redovno klanjam, ucim Kur’an, svaki dan pored obaveza na fakultetu, procitam barem nesto. Svaki dan u kojem ne naucimo nesto je propao dan.

Eto toliko od mene, nemam nekog smisla za pisanje sastava, ali nadam se da cu nekom pomoc, jer siguran sam da ima dosta zalutalih, koji vide spas u alkoholu, izlascima, bludu..Mojoj generaciji, u ovim grupama na facebooku, bih porucio da citaju sto vise, da pogledaju klipove koje objavljujemo, sigurno nece ostati ravnodusni. Ukoliko neko bude imao pitanja kakvih, bujrum, pomoci cemo koliko god mozemo, poslati par linkova od islamskih stranica, gdje ima stvarno odlicnog materijala, koji je mene preporodio, a vjerujem da i ostale moze. Treba se zapitati dokle i kamo to vodi? Treba da znamo da cemo svi polagati racune na sudnjem danu Allahu dz.s. Ukoliko ima gresaka, molim vas halalite, rekao sam vec neki pisac, namjera mi je da pomognem mladima, a i starijim da krenu pravim putem, da ucvrste svoje vjerovanje. Da nas Allah milostivi uputi na pravi put. Amin!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta