Poučne priče i tekstovi

Primijeni pravilo 99

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Jedan kralj je pitao svog ministra: “Zašto je moj sluga sretniji od mene a ja sam bogat i na vlasti a on siromašan. I pored toga njegovo lice uvijek krasi osmijeh, a ja sam u brigama?” Ministar mu reče: “Primijeni pravilo 99!” Kralj upita: “Kakvo je to pravilo?” Ministar reče: “Pošalji nekoga da pred njegova vrata ostavi 99 zlatnika s porukom da mu je poslato 100 zlatnika na poklon!”

Kada je sluga pronašao zlatnike s porukom, sve ukućane je izveo iz kuće i cijelu noć su tražili zlatnik koji nedostaje. Sutra je na dvor došao umoran i zabrinut. Na njegovom licu više nije bilo osmijeha. Imao je veliku brigu; kako pronaći zagubljeni zlatnik!” Zaboravio je na 99 zlatnika i sva njegova preokupacija je bila kako da dođe do stotog zlatnika. Takav je insan. Allah mu daje toliko blagodati da ih pobrojati ne može, a on samo gleda na blagodati koje nema.

Allah mu dva puta u Kur’anu kaže:

تَعُدُّواْ نِعْمَتَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ الإِنسَانَ لَظَلُومٌ كَفَّارٌ (إبراهيم, 34)
… i ako biste Allahove blagodati brojali, ne biste ih nabrojali. – Čovjek je, uisitnu, nepravedan i nezahvalan“. (Ibrahim, 34)

وَإِن تَعُدُّواْ نِعْمَةَ اللّهِ لاَ تُحْصُوهَا إِنَّ اللّهَ لَغَفُورٌ رَّحِيمٌ (النحل, 18)
Ako vi budete brojili Allahove blagodati, nećete ih nabrojiti, – Allah, uistinu, prašta i samilostan je…“ (Pčele, 18)

Budi zahvalan na onome što imaš, jer blagodata se povećava i čuva zahvalnošću.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta