Poučne priče i tekstovi

Primjeri samilosti Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ibn Mesud el Bedri je ispricao: “Imao sam slugu koji jedanput nije izvrsio sto sam mu naredio, pa sam uzeo bic i udarao ga njime, a onda sam iza svojih ledja cuo glas: “Znaj, ibn Mesude!” Od silne srdzbe koja me je bila obuzela nisam mogao razumjeti ko to govori, ni sta znace te rijeci. Onda sam se okrenuo i ugledao Allahovog Poslanika, saws, koji mi je govorio: “Znaj Ibn Mesude, da je Allahova moc u odnosu na tebe mnogo veca od tvoje moci u odnosu na tvoga slugu.” Istog momenta…

ispao mi je bic iz ruke od silnog straha i rekao sam: “Tako mi Allaha, nikada vise necu udariti slugu.” Poslanik, saws, je bio i dalje srdit na mene, pa sam rekao: “Oslobadjam ovoga roba u ime Allaha.” Nakon toga, Muhammed, saws, mi je rekao: Znaj, da to nisi ucinio, vatra dzehennemska bi te przila. ” (hadis biljezi Muslim)

**********

Dosao je jedan covjek, siromah, kod Poslanika Muhammeda, saws, kuci u posjetu. U toku razgovora spomenu covjek da je lijepa kosulja koju je Poslanik imao na sebi, pa Poslanik, saws, skide kosulju sa sebe i pokloni je covjeku, koji je uze i ode. Poslije izvjesnog vremena dodje jedna od Poslanikovih zena kod Poslanika, saws, i rece mu da ga ljudi cekaju u dzamiji radi obavljanja namaza.

Poslanik joj odgovori da on ne moze izaci pred ljude, jer nema sta da obuce na sebe. Supruzi to bi cudno, pa ga upita o njegovoj odjeci, pa joj Poslanik, saws, odgovori: “Bio je kod mene jedan covjek, siromah, pa sam mu poklonio jedinu kosulju koju sam imao, tako da sada nemam nista za obuci kako bih se mogao pojaviti pred ljudima.” (Hadis biljezi imam Ahmed)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta