Savjeti

Da li smijem otići u diskoteku kako bih upoznao djevojku?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PROBLEM: Ja sam mladić, neoženjen, hvala dragom Allahu uputio me je na pravi put, obavljam naređene dužnosti, pokušavam da u svoj život uvodim Sunnet i Kur’an, da živim po njima. Međutim muči me jedna stvar, nadam se da ćete me razumjeti pokušati odgovoriti mi. Ja nemam djevojku, znam da veze nisu odobrene po islamu, to mi je jasno. Ali danas je vrijeme kakvo jeste, omladina provodi vrijeme po kojekakvim mjestima koja nisu nimalo u skladu sa Sunnetom i islamom. Što želim da vas pitam, navodim primjer, a kojih ima dosta na našim krajevima, i lično poznajem takve osobe, recimo: djevojka je muslimaka, nije pokrivena, ali klanja redovno, uči Kur’an, ne pije alkohol, voli Allaha i Poslanika i vjeruje u Allaha, ali ide u diskoteke i razne klubove sa društvom (mada joj to nije po volji, ali čini to da se uklopi u današnje društvo), dolazi kući i kaje se za to jer je “morala”.

Isto tako mladić, ista stvar sa islamom, znači poštuje sve ali ide na ta mjesta, i oni se upoznaju i na kraju vjenčaju, i postanu pobožniji nego što su to bili dok su bili sami. Ja ne idem na takva mjesta, hvala Allahu, ali želim čestitu muslimanku za buduću suprugu ako Bog da. Problem je u tome što ja gledajući takve slučajeve izgubim moral, jer ja se držim van takvih mjesta i tih stvari, ali mnogi tamo idu iako su bogobojazni kao da žrtvuju dio mladosti s ciljem da upoznaju srodnu dušu s kojom će u braku pokušati ispraviti ranije načinjene greške.  Je li to ispravno, s obzirom na današnji vakat? Znam da nije, ali je li to nekakva “alternativa”?

SAVJET: Bismillah we salatu we selamu ‘ala Resulillah, Dragi brate, molim Uzvišenog da te nagradi na pitanju. Vidi se da te ovo pitanje mnogo muči, pa ću ti nastojati pružiti koristan savjet, uz Božiju pomoć. Uticaj sredine u kojoj mi živimo je posebno jak na muslimansku omladinu. Prokleti šejtan mnogim mladićima i djevojkama donosi dilemu: „Hajde malo izađi, danas je drugo vrijeme, šta ti fali? Hoće li neko pomisliti da si čudan/na? Kako se misliš oženiti/udati ako ne iziđeš u kafić i ne upoznaš osobu? Pa nećeš se valjda u brak s nekim kog ne poznaješ?“

Slijeđenje šejtanovih savjeta ne može donijeti dobro nikome, jer on nije iskren savjetnik, kao što spominje naš Gospodar: „A kad smo melekima rekli: “Sedždu učinite Ademu!” – svi su sedždu učinili, samo Iblis nije htio. “O Ademe” – rekli smo – “ovaj je doista neprijatelj tebi i tvojoj ženi, zato nikako ne dozvoli da on bude uzrok vašem izlasku iz Dženneta, pa da se onda mučiš.“ Kur’an, Ta-Ha, 116-117.

Dragi brate, moraš znati da su posljedice šerijatskih veza i boravka na takvim mjestima po srce i iman vjernika i vjernice katastrofalne i dugoročne; čak ugrožavaju i mogućnost kasnijeg sretnog braka i smiraja u bračnoj zajednici. Nemojmo da te zavaraju tzv. „razlozi i opravdanja“ koje ti servira šejtan jer na kraju svu bol i posljedice svojih djela ćeš trpjeti samo TI.

Što se tiče odlaska i boravka na takvim mjestima o kojima pričaš, rješenje je jednostavno. Zapitaj se kakvu ženu tražiš? Da li tražiš neku koja noći provodi po zamračenim lokalima, ili onu koja u tišini noći uči Kur’an? Ako tražiš Allahu pokornu ženu, obrati se Njemu i budi mu pokoran. Jedino je tako možeš dobiti, a ne odlaskom na mjesta koja su Allahu mrska, gdje se toči alkohol, čini blud, i razni drugi grijesi.

Ti si, dragi brate, vjernik u Allaha. Cijeni ono što ti je On dao. Islam je vrijedniji od onoga što ti mladići i djevojke imaju. Nemoj samog sebe ponižavati odlaskom tamo, jer i sam znaš da to nije sredina za nekog čistog srca. A to što neko drugi ide tamo zbog nekog pritiska, nije nikakav argument da je to u redu. Imaj svoj stav i poštuj sebe i ono što si. I ne zanima te šta će neko reći. I nemoj sebe uspoređivati s nekim drugim. Ti imaš Allaha i ako ostaviš nešto radi Njega, Milostivi će ti sigurno nadoknaditi boljim. Takođe, primijetno jeste i da si ti previše fokusiran i opterećen s ulaskom u brak. Naravno, to je prirodna potreba i islamska institucija, ali tu ti neće pomoći sekiracija niti briga, već samo korisna i produktivna djela i čvrsta vjera. Nažalost, mnogim mladićima je glavni cilj u životu pronalazak djevojke. I da bi to postigli, njihov život i vjera tapkaju u mjestu i ostaju postrani. Njihove misli maštaju o nekoj sestri iz snova s kojom kad budu konačno će biti sretni i bliži Allahu.

I to je jedna od šejtanovih spletki koji želi da čovjeka odvrati i podstakne na odgađanje tevbe i popravka stanja. Dragi brate, ti imaš samo ovaj dan da živiš, i nemaš garancije da ćeš dočekati sutra, stoga se ne opterećuj s čekanjem dana čije Sunce još nije ni granulo. Dragi brate, umjesto toga što gubiš vrijeme razmišljanjem, poduzmi nešto konkretno. Posveti se pripremama za brak. Posveti se školi i fakultetu, razmišljaj o pronalasku profesije koje te ispunjava, posveti se radu za Allahovu vjeru. Radi na sebi, poboljšavaj se u svakom segmentu. Ne zapostavljaj niti fizičko zdravlje, kao što nas uči naš Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, koji je rekao da je Allahu draži snažan vjernik od onog slabog, mada je u obojici hajr.

Ne čekaj brak pa da tek tad budeš bolji, jer žena vjernica traži čovjeka kojem nije ona glavni životni prioritet, već su to Allah i Njegov Poslanik, sallallahu alejhi we sellem. Čovjeka koji u bračnom životu slijedi Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, koji je bio i blag, ali i čvrst, odlučan, ali i nježan, odan Allahu, ali nije zaboravljao niti svoje stado. Zato već od danas radi na povratku Allahu, ustraj na namazu, uči Kur’an, posjećuj dersove. Tako se pripremaš da sutra budeš pastir u svom domaćinstvu, uz Božiju pomoć.

Odgovorio: Nedim Botić, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta