Tekstovi

Pročitaj o svom Stvoritelju ♥

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako možete da ne vjerujete u Allaha, vi koji ste bili ništa, pa vam je On život dao” (Kur’an, sura Krava, 28)

Vjerovatno se svaki insan bar jednom zapitao o načinu svoga dolaska na ovaj svijet. Odakle ja ovdje, kako sam nastao? Nekima je smiješno kada im se govore ajeti iz Kur’ana u kojima se spominje da je prvi čovjek nastao od zemlje tj. da je stvoren od nje. Možda pomisle: vidi kako izgleda čovjek a kako izgleda zemlja. Takvima kažemo: pogledajte hemijski sastav zemlje, pa ih usporedite sa hemijskim sastavom ljudskog tijela. Bićete iznenađeni sličnošću hemijskih elemenata koji se nalaze u zemlji i hemijskih elemenata koji sačinjavaju ljudsko tijelo.

* * *

Čovjek kada ide ulicom obično pozdravi one osobe koje poznaje. Kako ih prepoznaje? Uzvišeni Allah nam je dao crte lica da se možemo raspoznati. Ali kako to, koliko je ljudi na svijetu a da niko ne izgleda isto, a svi imamo dva oka, nos, obrve, obraze ali ipak različiti izgledi. Slavljen neka je Onaj koji od istih djelova stvara na milijarde različitih likova a da ne izgubi ideju za nove kreacije. “On vam obličje daje, i likove vaše čini lijepim“ (Samoobmana,3)

* * *

Da li je Sunce moglo samo od sebe da nastane? Da li je ono znalo da je život na Zemlji nemoguć bez njega, pa je samo odlučilo da postane kako bi obasjavalo i zagrijavalo Zemlju i tako omogućavalo da se razvijaju razni prirodni procesi na njoj, stvarajući uslove za život ljudi, životinja i biljaka. Kaže Uzvišeni: “I noć i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec” (Vjerovjesninici, 33)

* * *

Ništa se, baš ništa, ne dešava bez Allahovog swt znanja. Kaže Uzvišeni: “On jedini zna šta je na kopnu i šta je u moru, I NIJEDAN LIST NE OPADNE, A DA ON ZA NJEG NE ZNA” (Stoka, 59)

Koliko je samo drveća po mnogobrojnim džunglama svijeta, šumama Amazona i drugim mjestima, a da jedan jedini list, koji je za nas ljude beznačajan, ne može pasti a da Allah swt ne zna za njega.

* * *

Zar ne znaš da je Allahu poznato sve što je nebu i na Zemlji?” (Hadz, 70)

Nepregledna morska prostranstva, koja na nekim mjestima dostižu dubinu i preko deset kilometara, pustinje Afrike kroz koje čovjek može putovati danima, sedmicama a da ne vidi ništa drugo osim dina pijeska, planinski masivi koji svojom veličinom i prostranstvom zadivljuju ljude. A u tim morskim dubinama ne postoji ni najmanja ribica a da Allah swt ne zna za nju, u tim beskrajnim pustinjama ne postoji ni jedno jedino zrno pijeska a da Allah dž.š. ne zna za njeg, njegovu strukturu, porijeklo, težinu. Na tim ogromnim planinama ne postoji jedan jedini grm a da Allah swt ne zna koliki je broj listova na njemu. Kaže Uzvišeni: ”I nema zrna u tminama Zemlje niti ičega svježeg niti ičega suhog, ničega što nije u jasnoj Knjizi.” (Stoka, 59)

* * *

I jedan od dokaza Njegovih je stvaranje nebesa i Zemlje, I RAZNOVRSNOST JEZIKA VAŠIH i boja vaših; to su, zaista, pouke za one koji znaju.” (Bizantinci, 22)

Subhanallah! Koliko je samo različitih naroda i skoro svaki od njih ima svoj jezik. Za jednu te istu stvar postoji toliko mnogo različitih izraza, a koliko je stvari na svijetu. Ko nas je naučio svim tim jezicima i riječima?? Naravno, Uzvišeni Allah. Pa da li je istrošio sve Svoje riječi? Kaže Uzvišeni: “Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more, kad presahne, ulije još sedam mora, ne bi se ispisale Allahove riječi; Allah je, uistinu, silan i mudar.” (Lukman, 27)

Pa zar ovakav Stvoritelj nije vrijedan da Mu se čovjek pokori i da Ga veliča?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta