Aktuelno

Promocija knjige: Stazama dobročinstva sa Lejanom i Isaom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

 

Narudžbe BiH / +387644072888 (SMS, Viber)

Narudžbe EU / Email: stazamadobrocinstva@gmail.com

25 predivnih ilustrovanih priča, A4 tvrdi povez

U zbirci priča “Stazama dobročinstva sa Lejanom i Isaom” autorice Halime Ljutić i Muniridine Lišančić, susrećemo se s divnom i inspirativnom porukom o pažnji prema prirodi, životinjama i važnosti činjenja dobrih djela. Autorice uspješno grade priče kroz jednostavan i lako razumljiv narativ, koristeći perspektivu djeteta kako bi prikazale svijet kroz njegove oči.

Jedan od ključnih elemenata svake priče je međusobna povezanost i saradnja između dvoje djece, Lejane i Isaa, koji zajedno otkrivaju radost u malim gestama dobrote prema prirodi, ljudima i životinjama. Njihove spontane reakcije pokazuju empatiju i osjećaj odgovornosti prema okolini te potiču čitatelje na aktivno učešće u brizi za prirodu i prepoznavanje prilika za činjenje dobrih djela u svakodnevnom životu.
Autorice uspješno koriste opise kako bi dočarale atmosferu prirodne idile i dječje uzbuđenje. Detalji poput opisa prirodnih ljepota doprinose osjećaju prisutnosti u priči i omogućavaju čitateljima da se povežu s okolinom i likovima.

U pričama je vješto oslikana situacija u kojima djeca pokazuju svoju dobrotu i brigu prema drugima, ističući vrijednosti poput suosjećanja, nesebičnosti i empatije. Ove priče pružaju inspirativan pogled na svijet iz dječje perspektive, naglašavajući snagu malih gesta i pokazivanje ljubaznosti prema drugima. Svaka priča donosi svoju jedinstvenu situaciju u kojoj se djeca susreću s potrebama drugih i pronalaze načine da im pomognu.

 

Autentičnost i toplina ovih priča su osvježavajući podsjetnik na važnost pažnje prema drugima i univerzalne radosti koja proizlazi iz činjenja dobrih djela. Tekstovi poput “Nađeno smo vratili vlasniku”, “Svaki posao je vrijedan”, i “Uvijek treba govoriti lijepe riječi” donose dirljive priče o važnim životnim lekcijama koje su prikladne za ciljanu publiku – djecu. Svaka priča ističe vrijednosti poput dobrote, poštovanja prema drugima, empatije i važnosti komunikacije.

U priči “Nađeno smo vratili vlasniku”, protagonist uči važnost vraćanja izgubljenih stvari i radosti koju može donijeti drugima. Ova priča naglašava važnost altruizma i saradnje. Također, vrijedi spomenuti priču pod nazivom “Svaki posao je vrijedan” u kojoj se prikazuje susret dječaka s radnicima koji održavaju park. Kroz ovaj susret, dječak uči cijeniti rad i trud koji drugi ulažu u očuvanje okoliša, promovirajući poštovanje prema svim zanimanjima i važnost zahvalnosti.

Autorice su istakle važnost emocionalne kontrole kod djece kroz priču “Uvijek treba govoriti lijepe riječi”, naglašavajući važnost komunikacije. Kroz grešku koju dječak čini u ljutnji, uči se važnost izvinjenja i širenja ljubaznosti prema drugima.
Sve priče, a ima ih 25 su pisane jednostavnim jezikom koji je prilagođen djeci, što olakšava razumijevanje i povezivanje s glavnim porukama. Likovi su dobro razvijeni i vjerodostojni, omogućavajući čitateljima lako povezivanje s njima. Svaka priča ima jasnu strukturu koja uključuje uvođenje likova, razvoj radnje i završni zaključak, čineći čitanje fluidnim i ugodnim.

Zaključak:
Zbirka priča “Stazama dobročinstva” autorica Halime Ljutić i Muniridine Lišančić nije samo izvanredan pedagoški alat za djecu, već je i neprocjenjiv resurs za roditelje, učitelje i sve koji se bave odgojem i obrazovanjem djece. Ova zbirka pruža inspirativne primjere i poučne priče koje potiču razvoj pozitivnih osobina i ponašanja kod djece. Roditelji mogu koristiti ovu zbirku u podučavanju djece važnim životnim lekcijama poput empatije, poštovanja prema drugima i brige za okolinu. Učitelji, također, mogu koristiti ove priče kako bi poduprli kurikulum vezan uz razvoj socijalnih i emocionalnih vještina kod djece. Kroz priče poput onih u zbirci “Stazama dobročinstva”, djeca se uče cijeniti različitosti, brinuti za druge i postupati prema drugima s ljubaznošću i empatijom, čime se gradi temelj za buduće generacije koje će sudjelovati u izgradnji boljeg i humanijeg društva.

prof. dr. Nusreta Kepeš

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta