Aktuelno

Zašto omladinci ne klanjaju sunnete i izlaze iz džamije nakon farza?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Koliko li sam samo putao čuo ili pročitao da ljudi prozivaju i spočitavaju omladincima koji dolaze u džamiju da ne klanjaju sunnete i da ne treba da izlaze iz džamije nakon obavljenih farza. Da stvar bude gora, nekada se na tu floskulu pozivaju i oni koji nikada u džamiju ne dolaze.

Ne želim da budem nečiji portparol, ali želim da u pogledu ovog pitanja ukažem na nekoliko bitnih stvari:

1- Slažem se da insan kada je u džamiji treba da pazi na red u džamiji. Da se maksimalno trudi da ne uznemirava svojim postupcima druge klanjače.

2- Treba znati da u vjerodostojnim hadisima Allahov Poslanik je potvrdio da dobrovoljne namaze, sunnete, bolje je klanjati kod kuće nego u džamiji. Ujedno to je stav i hanefijskog mezheba.

3- Treba znati da je potvrđeno u vjerodostojnim hadisima da su ashabi izlazili iz džamije odmah nakon farza. Poslanik je to gledao i to im nije zabranio, a niti mu je to smetalo. Pa nije zar da smo mi eto bolji muslimani od ashaba Allahovog Poslanika ?!

4- Čovjeku je obaveza da klanja farze, a ako sunnete ne klanja ni kući niti u džamiji on zbog toga nije griješan. Pa zašto se nervirati zbog nečega što nije grijeh niti prijestup uopće ?!

5- Čudno je kako našim starijim džematlijama smeta da neko ne klanja sunnete, a uopće im ne smeta da ima mnogo onih koji nikako nisu došli u džamiju i nikako ne klanjaju! Očito je da nisu ispravno shvatili prioritete u islamu, pa bi ih tome trebali podučiti oni koji za to imaju priliku.

6- Čudno je kako našim starijim džematlijama smeta što neko izađe iz džamije nakon farza, jer to po njihovoj percepciji narušava red u džamiji, a ne smeta im to što oni zajedničkim zikrom kojeg predvodi mujezin uznemiravaju one koji u tom vremenu klanjaju sunnete. Pa im smeta ono što po vjeri nije uopće upitno, izlazak nakon farza, a ne smeta im ono što je vjerom zabranjeno, a to je uznemiravanje klanjača prakticiranjem nečega što nije činio Poslanik.

7- Čudno je i to, kako sve što čine ti omladinci je predmet kritike. Pa makar se radilo i o legitimnom postupku u vjeri. Ako ne klanjaju sunnete to je problem. A da ne klanjaju nikako to ne bi bio problem. Kada puste bradu, tada je to oponašanje nevjernika, a nikako slijeđenje sunneta. A nikome ne smeta to što velika većina starijih džematlija brije bradu i na taj način čini ono što su smatrali zabranjenim sva četiri mezheba.

Pisanjem ovog posta nikako ne želim da podržim svađe, rasprave, tenzije koje su prisutne kod određenih grupa muslimana, ali želim pokušati narodu otvoriti oči da treba da učimo jer nam većina ovih stvari dolazi zbog neznanja, treba da se međusobno poštujemo, da se volimo, i da jedni o drugima imamo lijepo mišljenje.

Snagu koju koristimo u međusobnim prepucavanjima trebali bi da koristimo u pozivanju onih koji nikada nisu zavirili u džamiju, a takvih je doista mnogo.

Dr Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta