Problem i devijacije u društvu

Propis čestitanja božića i nove godine nemuslimanima

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE:  Kakav je propis čestitanja božića i nove godine nemuslimanima?

ODGOVOR:  “Čestitanje nemuslimanima u dunjalučkim (ovosvjetskim) stvarima je DOZVOLJENA stvar, a u vjerskim ZABRANJENA – HARAM! Da pojasnim. Imaš komšiju, prijatelja, ili kolegu na poslu nevjernika koji se oženio, nema smetnje da mu čestitaš. Dobio dijete, nema smetnje da mu čestitaš. Sagradio sebi kuću, nema smetnje da mu čestitaš. Ali, nemoj mu čestitati u vjerskim stvarima, jer vjera im je iskrivljena. Čestitanje u vjerskim stvarima nije dozvoljeno. Pa, ako njihovi praznici budu vjerski, nije ti dozvoljeno da im čestitaš ove praznike, poput božića ili nove godine, makar oni i govorili da to nije vjerski, jeste vjerski.

Tvoje čestitanje njemu je tvoja potvrda je to uistinu praznik i da je to istina – haqq. To nije dozvoljeno. Čestitati im u dunjalučkim stvarima, da, ali nemoj im čestitati na njihovom kufru – nevjerstvu. Čestitanje na nevjerstvu kao da se ti s tim slažeš. Dakle, nemoj im čestitati na njihovom nevjerstvu a čestitaj im na dunjalučkim stvarima jer to nema smetnje inšallahu teala.”

Šejh dr. Osman el-Hamis, hafizahullah
Preveo: Amir Duraković

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta