Problem i devijacije u društvu

U BiH maloljetnici masovno puše “šišu”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

U jednoj zeničkoj školi više od 100 učenika trebalo darovati krv, a samo njih 30 je to uspjelo

Iako je posljednjih godina vođeno niz akcija borbe protiv pušenja nargile, u našoj zemlji opasni trend i dalje je sve više zastupljen kod učenika osnovnih, a posebno srednjih škola. Da akcije nisu urodile plodom svjedoči podatak da barovi u kojima se može naći ovaj „užitak” svakodnevno niču u bh. gradovima.

Gubitak svijesti

Meliha Brdarević-Šikić iz Zavoda za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u izjavi za „Dnevni avaz“ potvrdila je kako je posebno alarmantno da osnovne i srednje škole u BiH kontaktiraju zavode zbog posljedica nargile po zdravlje djece.

– Sve češća je pojava da učenici ne mogu darovati krv u akcijama koje organizira Crveni križ, jer su prethodno konzumirali nargilu. Samo u jednoj zeničkoj školi više od 100 učenika trebalo je darovati krv, a tek njih 30 je to uspjelo. Ostali nisu jer su priznali da su prethodno konzumirali nargilu – ističe Brdarević-Šikić.

Posljedice koje izaziva pušenje „šiše“, kako je mnogi zovu, najčešće su nizak krvni pritisak, zbog čega i ne mogu darivati krv jer može doći do kolapsa organizma, pojasnili su nam iz Crvenog križa, koji organizira ove akcije. Iz Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo preciziraju da kod maloljetnika koji se predoziraju nargilom zbog pada krvnog pritiska i reducirane moždane cirkulacije dolazi do kolabiranja i kratkotrajnog gubitka svijesti.

Direktorica sarajevskog zavoda Nermana Mehić-Basara u izjavi za naš list upozorava da nargila izaziva veće posljedice na pluća od cigareta. Nargila je psihoaktivna supstanca i ima aditivna svojstva. Primarno se koristi za relaksaciju, ali nekontroliranom i dugotrajnom upotrebom može razviti psihološku ovisnost.

Agresija i depresija

– Manifestira se žudnjom za supstancom, odnosno neodoljivom potrebom da se supstanca uzme, izrazitom nervozom koja može prijeći u agresivno ponašanje ili pad raspoloženja koje može ići do prave depresivnosti – kaže Mehić-Basara.

Međutim, Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti zeničke bolnice, upozorava da konzumiranje nargile može dovesti do kobnih zdravstvenih posljedica.

– Mirisi kojima se obogaćuju nargile sadrže kancerogene stvari. Također, vrući zrak koji ulazi u dušnik oštećuje epitelne ćelije. „Lula“ koja se koristi za konzumiranje nargile može izazvati karcinom donje usne – upozorava Drljević.

Rizik od prenošenja bolesti 

Nargila je psihoaktivna supstanca i ima aditivna svojstva. Primarno se koristi za relaksaciju. Vremenom i nekontroliranom upotrebom može razviti psihološku ovisnost. 

– Pušenje nargile izlaže organizam istoj količini katrana i ugljenmonoksida kao pušenje kutije cigareta. Pušenje nargila podrazumijeva da “lulu” dijeli više osoba, a sačinjena je od plastike na kojoj se bakterije lakše razmnožavaju, pa postoji rizik od prenošenja tuberkuloze, hepatitisa, mononukleoze, herpesa i drugih prenosivih bolesti – ističe direktorica Zavoda za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo Nermana Mehić-Basara. (Avaz)
____________________________

Da li je dozvoljeno pušenje nargile (šiše)?

Pitanje: Kod nas u Bosni u mnogim gradovima dosta muslimana konzumira nargilu pravdajući se time da se u nargilu stavlja samo suho voće i ništa više, ili pak duhan, ali koji prolazi kroz vodu i gubi sva otrovna svojstva. Da li je to po Šerijatu dozvoljeno?

Odgovor: U tekstu pod naslovom ”Pušenje ““ zlo savremenog doba i porodična tragedija”, objavljenom na stranici islamtoday.net (koju nadgleda i vodi šejh Selman ibn Fehd el-Avde), stoji: ”Od čudnih običaja i navika koje su preplavile arapska i islamska društva jeste pušenje šiše ili nargile. To je bez sumnje u suprotnosti sa islamskim bontonom. Najčešći uzrok ove pojave je slijepo slijeđenje drugih, i ubjeđenje da u nargili nema nikakve štete ili je ona jako mala, što je sigurno velika pogreška, i daleko je od ispravnog.

Husamuddin el-Enver, profesor za plućna oboljenja na Medicinskom fakultetu Kairskog univerziteta, kaže da pušenje nargile više šteti od pušenja cigare, jer uzrokuje širenje disajnih mjehurića; potvrđeno je medicinski da pušenje nargile umanjuje gipkost (elastičnost) pluća, otežava disanje više nego duhan, izaziva alergiju na grudnom košu i hroničnu upalu bronhija. Dok Abdul-Hakim Mahmud, profesor i šef na Odjelu za plućna oboljenja i alergiju na Medicinskom fakultetu, kaže: ”Uzimanje jedne doze nargile jednako je pušenju 20 cigareta, a jedna od stravičnih opasnosti koja prijeti konzumentu nargile jeste zaražavanje tuberkulozom i upalom pluća. Crijevo uz pomoću kojeg se konzumira nargila zadržava u sebi različite vrste mikroba, između ostalog mikrob tuberkuloze, i prenosi ih na konzumente.”

Šta reći poslije ovih izjava? Da nema nikakve smetnje i prepreke za konzumiranje nargile, ili da je ono strogo zabranjeno? Ovo drugo, sigurno, jer islam zabranjuje sve ono što šteti ljudskom zdravlju, što ga uništava i slabi, ili ono što donosi prevladavajuću štetu. Rekao je Allah, dželle šanuhu: I ne ubijajte se, jer Allah je prema vama milostiv. (Prijevod značenja En-Nisa, 29.); I ne bacajte se rukama svojim u propast. (Prijevod značenja En-Nisa, 39.)

Rekao je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Nema štete (sebi), niti nanošenja štete drugima.” Rekao je šejh Salih el-Munedžid: ”Konzumiranje nargile je haram, jer predstavlja rasipanje imetka, i uzrokuje štetu svakome onome ko je konzumira.” (www.islam-qa.com).

Mr. Semir Imamović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta