Problem i devijacije u društvu

Majka svih zala

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Prije nekoliko sedmica odveo sam svoje kćerke u gradski park da se malo poigraju na dječijem igralištu, koje je u sastavu tog parka. Bio je vikend. Djevojčice su se ljuljale na ljuljaškama, a samo nekoliko metara od nas jedan mladić, sa kojim je bilo malo dijete, pričao je na mobitel sa nekim svojim prijateljem. Kako je bio u mojoj blizini, čuo sam da govori kako se sinoć strašno dobro proveo sa društvom, ali da sad ima takvu bol u glavi da ne pamti da ga je ikad u životu tako boljela glava. U razgovoru je spomenuo i da su sinoć imali negdje feštu, i da su se mnogi napili, i da su se, kao eto, dobro proveli. Pomislio sam: Subhanallah, kako šejtan predstavlja ružne stvari ljudima u lijepom obliku! Uzvišeni Allah dao je ljudima blagodat razuma da mogu jasno razmišljati i prosuđivati, a kako je samo velika ova blagodat, a čovjek sam radi da sebi pomuti razum tako što koristi opojna pića, a neki i narkotike, i uz to se veseli.

Kao prvo, alkohol ima užasan i žestok okus kada se pije, ali se čovjek sam primorava da to sebi trpa u usta, zatim se uskoro čovjeku počne mutiti razum i nerijetko se dešava da ne zna šta radi kada je pod utjecajem alkohola, pa tako čini ono što nikad u trijeznom stanju ne bi učinio, ono zbog čega u zemlju propada od srama kada se otrijezni i kad shvati šta je učinio u pijanom stanju i dok se “ludo provodio”.

A koliko se samo zla učini i dogodi zbog utjecaja alkohola na ljude, koliko je brakova propalo, koliko je nedužnih života ugašeno zbog onih koji su bili pod utjecajem alkohola, što kroz saobraćajne nesreće, što zbog ubistava. Nije bez razloga naš Poslanik, saallallahu alejhi ve sellem, rekao da je alkohol majka svih zala. I najmanje što se čovjeku može desiti jeste, kada se probudi dan poslije, osjećaj kao kad je bolestan, bolovi u glavi, povraćanje itd., ali je sve to ipak vrijedno jer se čovjek “proveo”. I jedva će se dočekati idući vikend da bi se doživljaj ponovio i svoj život barem preko vikenda “uljepšao” na ovaj način. Tako je kad šejtan upravlja čovjekom.
________________________

I umjerena količina opasna: Čak sedam vrsta raka povezano je s konzumacijom alkohola

Nova studija objavljena u žurnalu Addiction pokazala je kako čak i umjerena konzumacija alkohola dovodi do pojave raka, i to čak sedam vrsta zloćudnih tumora. Rak ždrijela, grkljana, jednjaka, jetre, crijeva, rektuma i dojke se povezuju sa konzumacijom alkohola. Ove zloćudne bolesti odgovorne su za 5,8 posto smrti povezanih s rakom generalno te su dovele do pola miliona smrti širom svijeta samo u 2012. godini. Jennie Connor iz odjela za preventivnu i socijalnu medicinu na univerzitetu Otago na Novom Zelandu proučavala je vezu između konzumiranja alkohola i raka.

“Postoji snažan dokaz o tome kako alkohol uzrokuje sedam vrsta zloćudnih tumora, a vjerovatno je ta brojka još i veća. Oni koji se vode filozofijom kako bi ‘sve trebalo konzumirati, ali umjereno’ bi možda trebali to uvjerenje promijeniti kada je riječ o alkoholu, budući da se čak i male količine alkohola dovode u vezu s rakom. Rak dojke je, primjerice, povezan s većim nivoom spolnih hormona koje alkohol dodatno podiže”, pojasnila je Jennie Connor i dodala:

“Ne postoji argument niti dokaz koji bi pokazao kako postoji sigurna količina alkohola. Promocija pijenja alkohola u umjerenim količinama nije vrijedna rizika od raka”. (Klix.ba)

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta