Propis riječi: “POSELAMI OD MENE POSLANIKA”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neki ljudi kada vide putnika za Medinu obrate mu se riječima: “Kada budeš obilazio kabur Poslanika sallallahu alejhi ve sellem prenesi mu od mene selam”!

Ovakva praksa nije dozvoljena jer nije zabilježena u sunnetu. Allah je počastio našeg Poslanika da mu meleki prenose od njegovog ummeta selame sa svakog mjesta. Dragi brate ako bi iz bilo kojeg mjesta rekao: Allahumme salli ve sellim ala nebijjina Muhammed, (neka je salavat i selam na našega Poslanika) meleci mu prenose tvoj selam ma gdje se ti nalazio.

Rekao je Allahov poslanik sallahu alejhi ve sellem: “Allah ima meleke koji putuju po zemlji i prenose mi selam od moga ummeta”. (Prenosi ga En-Nesai).

Ako ti neko kaže da poselamiš za njega Poslanika, reci mu: reci Allahumme salli ve sellim ala nebijjina Muhammed, ma gdje se ti nalazio, meleki će prenijeti selam našem Poslaniku sallallahu alejhi ve sellem.

Ovo je zaista olakšica u šerijatu, kada je Allahov poslanik alejhi-s-salatu ve-s-selam zabranio da se njegov kabur svetkuje, uputio je svoj ummet da donose salavate i saleme na njega gdje god bili, i obavjestio nas je da selami do njega dopiru, i samim tim nije otežao svome ummetu da moramo obići do njegovog kabura kako bi ga poselamili.

Pripremio: dr. Abdu-r-rahman Es-Sudejs, preveo i prilagodio: Kenan Bjelić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta