Odgovori

Rad kao izbacivač

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Pitanje: Selam alejkum! Da li je dozvoljeno jednom muslimanu da radi kao izbacivač (ili u osiguranju) u diskačima i na sličnim zabavama?

Odgovor: We alejkumu selam! Što se tiče pitanja posla kao izbacivača i kao onog koji je zaštitar u nekoj firmi to dvoje se mora razgraničiti. Što se tiče posla izbacivača, sam opis posla nam pojašnjava da se radi o mjestima gdje se okuplja mladež ili oni koji vole kavgu da unose medju mase. Takav posao nije dozvoljen raditi.

Razlozi su :

1. To je mjesto kojim Allah nije zadovoljan

2. Na njima se često čuju i izgovaraju ružne i pogrdne riječi.

3. Vremenom se insan navikne na ružan ahlak

4. Na takvim mjestima poslužuje se alkoholno piće i česti gosti su razgolićene i poluodjevene djevojke i žene koje čovjeka mogu navesti na grijeh i uništiti mu život

5. Vlasnici takvih mjesta su u većini nemoralne osobe ili u najmanju ruku oni koji nevode brigu o islamskim stubovima od kojih je namaz najbitniji i u takvom ambijentu insan ne bi mogao obavljati svoje dužnosti prema Allahu swt.

Pored navedenog ima još razloga, ali onom koji ima razuma i želi primit savjet i ovo će biti dovoljno.

Raditi kao zaštitar porodice ili imetka to je dozvoljeno, ako se ne čuva nešto što je islamom zabranjeno. U zabranjene objekte možemo svrstat: banke koje posluju na principu kamate, poslovnice koje utjeruju kod drugih ljudi dugove, skladišta s alkoholnim proizvodima i sl.

Allah dž. š. nam poručuje: : ‘…a onome koji se Allaha boji, On će mu izlaz dati i opskrbiće ga odakle se i ne nada…‘“ (Kur’an, Et-Talak/2-3)

Jasmin Djanan, prof.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta