Zanimljivosti i nauka

Razmisli o ovome, Allahov robe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Srce je jedan od najvažnijih organa u našem tijelu. Ponaša se kao pumpa koja pumpa krv i opskrbljuje svaki dio tijela kisikom i hranjivim tvarima. Sastoji se iz dva odvojena, ali međusobno slična dijela, koji zajedno djeluju kao pumpa za krv. U desnu stranu srca dolazi krv iz čitavog organizma. To je krv siromašna kisikom, jer ga je organizam iz nje već uzeo i potrošio. U lijevu stranu srca dolazi krv iz pluća, a ta krv je, kroz proces disanja, obogaćena kisikom.

Hajde sada razmisli da li je srce samo do sebe znalo da treba pumpati krv i da li je samo od sebe ovako precizno odredilo gdje da šalje krv obogaćenu kisikom? Da li su pluća sama od sebe odlučila da šalju kisik u lijevu stranu srca, a prije toga, odakle kisik svuda oko nas, da li je on sam od sebe nastao jer je znao da će trebati ljudima i životinjama da ga udišu i da im je bez njega život nemoguć?

Srce normalne osobe ima otprilike 72 otkucaja u minuti, i kad čovjek miruje, pumpa 5 do 6 litara krvi u minutu. U vreme velikog fizičkog napora srce je u stanju da ispumpa i do 20 litara krvi u minutu. Ispruži svoju šaku, zatim je otvori i zatvori, i tako 72 puta, hajde pokušaj…jedan, dva, tri….Tako tvoje srce radi svake minute, a prema mišljenju stručnjaka, prosečan broj otkucaja srca u životu je oko 2,5 milijarde, što je oko 100.000 puta dnevno i preko 7.000 litara krvi koja prođe kroz srce.

Da li si ti svom srcu, ili srcu tvog djeteta odredio da ovako otkucava, i da li si odredio da ono to radi bez tvog znanja i tvoje volje, pa kad čovjek zaspe i nije više svjestan ničeg, srce i dalje otkucava i šalje/pumpa krv u čitav tvoj organizam?

Slavljen neka je Uzvišeni Allah, koji sve mudro i savršeno stvara, i koji je iz ničeg stvorio tvoje srce i tvoje druge organe pa ih zatim uvezao u tvom organizmu, a zatim ljudski rod opskrbio sa svim onim što mu je potrebno za život na dunjaluku, od vazduha, pa do vode i raznih vrsta hrane. “…pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! “

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta