Odgovori

Rezanje noktiju nakon akšama / Stav islama o čupanju obrva

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Rezanje noktiju nakon akšama?

PITANJE: Čuo sam puno puta od Bosanaca da se nokti ne smiju sjeći poslije akšama i da se ne smije kupiti veš zbog džinna i šejtana. Ima li tu išta vjerodostojno?

ODGOVOR: Koliko je meni poznato, ubjeđenje da je pokuđeno ili zabranjeno sjeći nokte nakon akšama, čisto je praznovjerje. Za takvo ubjeđenje ne postoji validan argument u islamu. Kada je Allahov Poslanik govorio o čovjekovim urođenim svojstvima (fitri) i kraćenju noktiju, spomenuo je to općenito, bez ograničavanja u kojem periodu u toku dana da se sijeku nokti. Što znači, osnova je da ne postoji zapreka da se nokti sijeku u toku noći ili nakon akšama. Ista stvar je za kupljenje veša. Ne postoji dokaz koji ograničava kupljenje veša na određeno vrijeme.

Ono što je spomenuto u hadisima Allahovog Poslanika, i bojim se da su mnoga pogrešna ubjeđenja nastala upravo zbog neispravnog shvatanja ovog hadisa, jesu riječi Allahovog Poslanika, a koje su zabilježene u različitim predajama: ”Kada zađe sunce spriječite vašu djecu od izlaska iz kuće jer je to vrijeme kada se kreću šejtani, pa kada prođe taj period, ponovo im dopustite da izlaze.“ (Osnova ovog hadisa nalazi se u Buharijinoj i Muslimovoj zbirci hadisa)
A Allah najbolje zna!

Odgovorio: mr. Elvedin Pezić
_________________________________

STAV ISLAMA O ČUPANJU OBRVA

PITANJE: Kakav je stav islama o uklanjanju ili skraćivanju obrva?

ODGOVOR: Allahov Poslanik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, je spomenuo čupanje obrva. Prokleo je ženu koja drugoj čupa obrve i onu koja to radi sama sebi. Ovaj čin spada u velike grijehe. Žene to rade uglavnom zbog uljepšavanja. Međutim, kada bi to radio muškarac bio bi, također proklet kao što se žena proklinje – Allahu, subhanehu ve te’ala, se utječemo od toga. Ukoliko se obrve ne čupaju, nego se skraćuju i briju, vrijedi isti propis. Islamski učenjaci to smatraju kao i čupanje, jer se mijenja ono što je Allah, dželle šanuhu, stvorio.

ŠEJH IBN USEJMIN
(Fetve učenjaka dvaju harema – 199 str.)

____________________________________

PITANJE: Esselamu alejkum! Znam da je čupanje obrva haram,ali sam nekoliko puta pročitala da je ako se to radi samo zbog muža dozvoljeno. Ja i moj muž smo mladi i moj muž puno obraća pažnju na to kako ja izgledam.Često mi prebacuje zbog nepočupanih obrva. Oboje smo vjernici, ja sam pokrivena i nastojim ispunjavati sve islamske obaveze. Zanima me još da li žena može klanjati bosa kada je sama u kući. Da Vas Allah dragi nagradi najboljom nagradom…

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam! Nije ti dozvoljeno da čupaš obrve zbog muža kako bi mu se tako uljepšala. Neka on bude zadovoljnaš što želiš biti Allahu pokorna i neka te takvu još više zavoli. Treba da bude presretan a ne da te odvodi u Allahovo proklestvo. Nije mala stvar i nisi obavezna da se u ovom pokoriš svome mužu.

Možeš klanjati bosa ukoliko ti je haljina doliko duga da ti se noge ne vide od haljine a ako nije tako onda si obavezna da obuješ čarape kako bi prikrila svoje tijelo. Samo ruke i lice može biti otkriveno za vrijeme namaza, a ostalo ne. A Allah zna najbolje.

Na pitanje odgovorio prof. Abdullah Mujić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta