Brak i islamska porodica

Roditeljske greške…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sretoh višegodišnju poznanicu koja je zakoračila u četvrtu deceniju svoga života. U razgovoru, dotakle smo se različitih tema. U jednom momentu mi reče: „Dobro si ti, ja nemam samopouzdanja za tako nešto.“ Začudih se, te joj navedoh nabrzinu sve meni poznate njene kvalitete, od onih fizičkih do onih koje često nazivamo „ostvarenost“ ili „uspješnost“ u životu. Nakon što mi se uljudno zahvalila, odgovorila mi je da njen problem sa gubitkom samopouzdanja seže od njenog djetinjstva.

„Mojim roditeljima nikada nije bilo dobro bilo šta da uradim. Uvijek su hvalili druge. Ja sam bila najgora, a tuđa djeca su bila „uzorna“. Često su mi roditelji govorili da nisam nalik ni na njihov nokat. Danas sam odrasla, imam svoju djecu. Ali me to uvijek držalo i pratilo. Previše sam samokritična, i nikad ne mislim da sam dovoljno dobra.“

Uzdahnula sam duboko. Da, greške u odgoju ponekad znaju biti zaista velike. I veoma često nasljedne. Ponekad, čovjeka prate cijeli život. I veoma teško ih se može osloboditi.

Roditelj koji nije naučen samopouzdanju, često ga svjesno ili nesvjesno ruši kod vlastite djece.

Roditelj koji je kroz djetinjstvo bio ponižavan, često ponižava vlastitu djecu.

Roditelj koji je slušao negativne riječi i uvrede u djetinjstvu, često će ih upućivati i svojoj djeci.

Roditelj koji nije imao podršku svojih roditelja, rijetko će znati da je pruži svojoj djeci.

Roditelj kojem nije data ljubav, često je neće znati dati na pravi način ni svom djetetu…

Izuzetak iz ovog pravila su oni roditelji koji su svoje djetinjstvo uzeli za pouku. Ne osuđujući roditelje i ne mrzeći ih zbog pogrešnih postupaka, oni su donijeli čvrstu odluku da će prekinuti pogrešnu „tradiciju“ odgoja. Da će svojoj djeci biti sve ono pozitivno što njima nisu njihovi roditelji.
_________________________

Svakom roditelju od srca bih dala savjet:

  • Prije nego izgovoriš ružnu riječ djetetu, sjeti se da su ružne riječi odraz nemoći.
  • Nikada ne potcjenjuj svoje dijete. Umjesto da gledaš njegove nedostatke, podstiči ga ka onome u čemu može biti uspješno. Budi mu vjetar u leđa. Pohvali ga. I reci mu kako si posebno sretan/a što je baš ono tvoje dijete.
  • Nikada nemoj željeti da ostvariš dominaciju nad djetetom. Da te se boji i strepi od tebe. Imaj na umu da si mu baš ti, njegov roditelj, prva luka mira, sigurnosti i utočišta.
  • Nemoj hvaliti drugu djecu svome djetetu, konstantno ističući njihove prednosti a ukazujući njemu na njegove nedostatke. Također, nemoj kuditi drugu djecu, hvaleći svoje. Uči ga da svaka osoba ima svoju vrijednost, sa svim prednostima i manama.
  • Razgovaraj sa svojim djetetom. Odvoji vrijeme za njega. Ukoliko je malo, igrajte se skupa. Neka ti dijete i emanet roditeljstva ne budu shvaćeni olahko.
  • Na greške ukazuj djetetu na lijep način, bez uvreda i poniženja. Ne vezuj ih za djetetovu ličnost. Svi griješimo, ali nas greške ne određuju.
  • Nikada ne škrtari na lijepim riječima, podršci, ljubavi, nježnosti i razumijevanju. To su najskuplje „stvari“ koje roditelji najrjeđe daruju svojoj djeci. Takvi darovi ne da se pamte, već postaju dio djeteta i trajni vakuf za buduće generacije.
  • Budi primjer pozitivne promjene. Izaberi rad na sebi. Prekini lošu tradiciju odgoja. I ne dozvoli da zbog tebe buduće generacije pate.

Molim Allaha da nam olakša emanet roditeljstva. I da nas sačuva od grešaka čije posljedice će nositi naša djeca, ali i buduće generacije. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta