Ramazan

Sa tugom se s tobom opraštamo, o mjeseče Allahove milosti!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

SubhanAllah, kako insan da ne bude žalostan i tužan, kad, recimo, pogleda samo na blagodat da je u noći Lejletul-kadra ibadet jedne minute vrijedan kao ibadet u 72 dana mimo ramazana: Lejletul-kadr je noć bolja od 1000 mjeseci ili 83.3 godine, a 1000 mjeseci kada se pretvori u dane izađe oko 29.500 dana, što izađe oko 708.000 sati ili 42.480.000 minuta. Ako bi rekli da noć traje oko 7-8 sati, onda je 1 sahat u toj noći vredniji od 11.3 godine, a jedna minuta od 72 dana. Onaj koga prođe 1 minuta – u dangubi – u toj mubarek noći kao da ga je prošlo 72 dana ibadeta

U posljednjim danima ramazana, u danima kada ramazan najavljuje svoj odlazak, možemo samo kazati: Subhanallah! Kako se brzo završi! Kako su brzo prošli ramazanski dani i noći! Kao da su jesenji listovi koje uhvati vjetar sudbine! A nije li cijeli život išta drugo do nekoliko trenutaka? Da, život je zaista samo san, a vječnost i neprolaznost pripada samo Onome koji je vječan: ”Sve što je na Zemlji prolazno je, ostaje samo Gospodar tvoj, Veličanstveni i Plemeniti…” (Er-Rahman, 26-27)

Mjesec ramazan, gdje je! Nije li prije nekoliko trenutaka bio s nama? Nije li ispunjavao naše uši i oči? Nije li on bio govor naših minbera, ukras naših minareta, roba naših pijaca, predmet naših razgovora, život naših džamija? A gdje je sada? Evo ga, kida posljednji konac, da ga izvuče s našeg obzorja, evo ga bori se sa posljednjim dahom i hoće da ga ispusti pred nama. Dakle, vrijeme naše intenzivne bogobojaznosti je prošlo. Svi smo Allahovi i svi se Njemu vraćamo!

Hej ramazanu!.. Kako je velika razlika između dana tvoga dolaska i dana tvoga odlaska. Dočekali smo te otvorenih očiju i srca, dočekali smo te s radošću, veseljem i nadom. Željeli smo da nam dođe tvoja čistota u kojoj će plivati naše duše, jer su bile okorjele i sasušene. Obradovali smo se času tvoga dolaska, jer je to značilo pomirenje s našim Gospodarom od koga smo dugo bili okrenuti. Koliko smo željeli da ti budemo vjerni, koliko smo se nadali da ćemo iskoristiti tvoje dobročinstvo.

A danas kad se s tobom opraštamo, duše su nam pune bojazni i stida, pune žaljenja i tuge. Ne znamo koliko smo ti bili vjerni, ne znamo koliko smo ostvarili tvoju nadu.
____________________________________________

I na kraju, jedan video koji slikovito pokazuje ko je protiv koga u Egiptu i za sta se bori: Sekularisti u Egiptu ponižavaju kidnapovanog šejha Mahmuda Šabana, Allah ih ponizio sve do jednoga:

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta