Tekstovi

Sadaka i njezine koristi

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Kako udjeljujemo?

Vjerujem da se svima nama barem jednom dogodilo da na nekoj od društvenih mreža vidimo apel za porodicu, brata, sestru, samohranu majku…pa pomislimo “ah…da im Allah olakša”…i ostanemo na tome! Potom nastavimo dalje sa surfanjem. Možda i pomislimo “netko drugi će” ili “uplatio bih ja pare da znam da je provjereno”.

Isto tako, možda se desilo da nekada šetate ulicom i vidite nekoga da prosi, pa prođete i u sebi pomislite “pravit ću se da ne vidim” ili “ko fol za hranu, a kupit će cigare.” … imamo u novčaniku novčanicu od 10, 20, 50 i sitniš, pa od onog sitnog možda proberemo najsitnije ili u najboljem slučaju, sakupimo sitniš i damo. Kako smo dali? Je li to zaista bilo od srca i u ime Allaha? Nećete zaslužiti nagradu sve dok ne udijelite dio od onoga što vam je najdraže; a bilo što da vi udijelite, Allah će, sigurno, za to znati.” (Ali Imran, 92)

Znamo da je sadaka i pola datule.

Zajam Allahu

 Ko će Allahu drage volje zajam dati da bi mu ga On mnogostruko vratio, a uz to i nagradu plemenitu dobio. (Al Hadid, 11). Zapamti, ti ne daješ toj i toj osobi, ti daješ zajam Gospodaru svih svjetova, Onome Koji opskrbljuje i tebe i tu osobu. I pticu. I mrava. I svako živo biće! Allah je Onaj Koji ispunjava svoja obećanja, pa ako On sam kaže da će mnogostruko vratiti, a i uz to nas još nagraditi, zašto nismo toga svjesniji? 

U poznatom hadisu se govori o situaciji kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pitao Aišu, r.a., šta je ostalo od zaklane ovce, a ona je rekla: “Ostala je samo plećka.”, na što je on odgovorio: “Ostalo je sve osim plećke.” (Muslim)

Današnji svijet, mediji, muzika u dućanima, sve to skupa utječe i gradi potrošački mentalitet. Svjetski stručnjaci su rekli da je u dućanima način slaganja artikala takav da nas “privuče” da više kupujemo, često uz to ide u mnogim većim (i manjim) trgovačnim centrima muzika, ambaže, istaknute cijene i svakakvi drugi trikovi kojima se pokušava maksimalno utjecati na to da što više novaca ostavimo tamo. Da li vam se nekada desilo da ste otišli na ručak u restoran ili na kahvu sa prijateljima, rodbinom, poslovnim kolegama, pa cijena bude npr 47KM ali vi, da ne biste ispali “cicija” pred društvom zaokružite na 50 i kažete “Uredu je.”. Teško onima od nas koji se pokazuju pred ljudima. Tu se vraćamo na nijjet, a znamo da se sjela vrednuju po namjeri, ali to je neka druga tema. 

Koje su koristi sadake?

“Tajna sadaka gasi srdžbu Gospodara i otklanja loš svršetak (smrt)!” (Tirmizi)

“Svaki čovjek će biti u hladu svoje sadake, dok se ne presudi ljudima!” (Hadis)

“Ako želiš da ti omekša srce, nahrani miskina i pomiluj glavu jetima!” (Ahmed)

Nema niti jednog dana u kojem osvanu robovi, a da ne dođu dva meleka, pa jedan kaže: “Allahu, daj darežljivcu imetak!” A drugi kaže: “Allahu, daj škrtici propast!'” (Buhari)

Bilježi Buharija od Muaza, r.a., da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem., rekao: “Milostinja (sadaka) poništava loša djela kao što voda gasi vatru.“

 Ibnul Qajjim kaže: „Allah obećava oprost grijeha i veliku dobrotu tako što će mnogostruko nadoknaditi nego što je insan dao, kako na ahiretu tako i na dunjaluku.“

„Ako musliman obuče siromašnog muslimana, Allah će ga obući odjećom dženneta, ako nahrani gladnog muslimana, Allah će njega nahraniti plodovima dženneta, ako napoji žednog muslimana, Allah će njega napojiti sa zapečaćenog džennetskog napitka“. (Tirmizi)

Tajna sadaka

Svatko od nas ima neku potrebu, nekima je ta potreba lijek od sihra, oprost grijeha, povećanje imetka, bolje zdravlje, stupanje u brak…koja god i kolika god da je tvoje potreba, obrati se Onome Koji sve čuje i Koji ti Jedini tu potrebu može i ispuniti.

Savjet svima nama je, pokušajmo u tajnosti udjeljivati i potruditi se da to bude stalna praksa (skladno našim mogućnostima). Neka nitko osim tebe i Gospodara za to ne zna, ti nanijeti tu sadaku (npr. „Gospodaru, dajem ovu sadaku u Tvoje ime, a molim Te za pomoć za…..) i daj je od srca! A kad je daš, pričekaj i čekaj uvjeren da pomoć od Allaha stiže. Allah u Kur’anu na više mjesta govori o vrijednosti davanja sadake i podstiče nas na to. U 31. ajetu sure Ibrahim, naš Gospodar kaže: Reci robovima Mojim, da namaz obavljaju i da udjeljuju i tajno i javno, dio onoga što im Mi darujemo, prije nego što nastupi Dan u kojem neće biti trgovanja ni prijateljstva!”

Lijepo je kad javno dijelite sadaku, ali je za vas bolje ako je dajete siromasima kad niko ne vidi, a On će preći preko nekih vaših loših postupaka. –A Allah dobro zna sve ono što radite. (El Bekare, 271)

I zapamtimo, radimo djela ne radi ljudi, već radi Allaha Uzvišenog, jer Njegovoj se nagradi i milosti nadamo.

N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta