Brak i islamska porodica

Savjet muževima, od muža

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sa ženidbom, vi ne samo da stičete suprugu, vi stičete cijeli svijet. Od sada pa ostatak tvojih dana, tvoja supruga će biti tvoj partner u životu, saputnik i najbolji prijatelj. Dijelit će tvoje trenutke, tvoje dane i tvoje godine. Dijelit će sa tobom radost i jad, uspjehe i poraze, tvoje snove i strahove. Kada si slab, ona će te najbolje paziti; kada trebaš pomoć, učiniti će sve što može za tebe; kada imaš tajnu ona će je čuvati sa tobom; kada trebaš savjet, ona će ti dati najbolji savjet. Ona će uvijek biti sa tobom. Kada se probudiš u jutro, prva stvar koju će tvoje oči ugledati je ona.

Za vrijeme dana, ona će biti sa tobom, ako na trenutak nije sa tobom, fizički, ona će misliti na tebe, moliti se za tebe punim njenim srcem, mislima i dušom. Kada idete da spavate u noći, zadnje što će vaše oči vidjeti je ona; a kada spavaš ti ćeš je i dalje viđati u snovima. Ukratko, ona će biti tvoj cijeli svijet a ti ćeš takođe biti njen cijeli svijet.

Najbolli opis koji sam ja lično ikada pročitao a da opisuje bliskost supružnika jedno drugom, je Kur’anski ajet:’Vi ste njihova odjeća i one su vaša odjeća.

Supružnici su kao odjeća jedni drugima, jer obezbjeđuju jedno drugom zastitu, komfort, pokrivač, pomoć i nakit koji odjeća pribavlja ljudskim bićima. Zamislite samo putovanje na Aljasku bez odjeće! Naši supružnici nam pribavljaju na isti nacin komfort i zastitu, prekrivač i pomoć, na putovanju naših života na ovoj planeti kao odjeća što bi činila na Aljaska putovanju.

Relacije među supružnicima je najveličanstvenija od svih ljudskih relacija: iznos ljubavi i pažnje, intimnost i bliskost, milosrđe i saosjećanje, mir i spokojstvo koje ispunjava srca supružnika je jednostavno neobjašnjiva. Jedino racionalno objašnjenje, za ovo najveličanstvenije od svih ljudskih osjećanja, jeste: to je Božije djelo. Jedino Bog u Njegovoj neograničenoj moći, beskonačnoj Milosti i slavnoj Mudrosti, može stvoriti i očvrsnuti ovakva veličanstvena osjećanja u srcima supružnika. Faktulano, Bog podsjeća one koji tragaju za Njegovim znakovima u Univerzumu, da su ova osjećanja u srcu supružnika među Njegovim znakovima, koji trebaju voditi ljudska bića ka Njegovoj egzistenciji.

Kao što On kaže u Kur’anu: “I jedan od dokaza njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što između vas uspostavlja ljubav i samilost; to su, zaista, pouke za ljude koji razmišljaju;” (Ar-Rum, 21)

Ali ljudsko srce nije nepokretna bit, ono je veoma dinamično. Ljubav može presahnuti i izblijediti. Bračna veza može oslabiti ukoliko se ne pazi na nju. Sreća u braku se ne može uzeti, zdravo za gotovo. Konstantna sreća traži konstantno davanje od obje strane. Za stablo bračne ljubavi da opstane živo i nastavi rasti, zemlja treba da bude neiscrpna, održavana i njegovana. Radi toga, ovdje je nekoliko savjeta na tome kako da održimo stablo, da i dalje raste:

U našem svijetu, živimo hektički život, okružen gustim tabelama i zasut krajnjim rokovima. Za parove, to znači, možda nećete naći više vremena da provedete zajedno, nasamo, daleko od beskrajnih radnih obaveza. Nikada ne smijete dozvoliti da se ovo desi! Pokušajte periodično naći neko vrijeme, da obavljate neke posebne aktivnosti nasamo, daleko od ostaloga svijeta. Sjetite se da je naš Poslanik Muhammad, sallallahu alejhi ve sellem, pronalazio vremena da ide sa svojom suprugom Aišom r.a. u pustinju, radi trkanja. Ona ga je preticala ali nakon što je dobila na kilaži, on bi nju pretekao.

Izlazi sa njom vani regularno i frekventno da činite sve vrste aktivnosti. Odlazite na obalu. Posjetite porodicu i prijatelje. Odlazite u džamiju, imajte piknike itd. Sjetite se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, odvodio svoju ženu da gleda igranje i ples mladih Etiopljana.

Uvijek imaj romansu u životu. Moderni život je maltene transformirao ljudska bića u robote ili haj-tek mašine bez emocija. Pokazivanje emocija je potrebno da bi sačuvali bračnu vezu, daleko od hrđanja i dezintegracije. Zapamti, bit ćeš nagrađen od Boga za svaku emociju koju pokažeš prema svojoj ženi. Kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Bit ce te nagradjeni za sve u cemu trazite Bozije zadovoljstvo cak i za hranu koju stavljate u usta svoje supruge.

Nikada ne potcjenjuj važnost, prividno malih stvari, kao što je, stavljanje hrane u usta svoje supruge, otvaranje vrata auta za nju, itd. Sjetite se kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, postavljao svoje koljeno njegovoj supruzi, kako bi lakse uzjahala kamilu… Pokušaj da uvijek nađeš vremena za zajedničku molitvu.

Jačanje veze između tebe i Boga je najbolja garancija da će tvoja lična bračna veza, uvijek ostati jaka. Imajući mir sa Bogom,uvijek ce rezultirati u imanje više mira u domu. Sjeti se kako je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uvijek imao lijepe molitve i želje za mlade parove, koji su se budili noću da klanjaju. On je čak urgirao supružnike, da ko se prije probudi pozove drugoga, čak i bacanjem vode na njeno/njegovo lice.

Uvijek daji sve najbolje od sebe da budeš dobar svojoj supruzi, riječima i djelom. Pričaj sa njom, smiješi joj se, traži njen savjet, pitaj za njeno mišljenje, potroši kvalitetno vrijeme sa njom i uvijek se sjeti da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao:’ ‘najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama…’

Na kraju, rutinski je, da se supružnici zavjetuju na ljubav i čast, dok ih smrt ne razdvoji. Ja vjerujem da je ovaj zavjet dobar ili čak veličanstven, ali ne dovoljan! Nije dovoljno da samo volis svoju suprugu. Moraš voljeti šta ona voli, takođe. Njenu porodicu, njeni voljeni trebaju takođe postati tvoji voljeni. Nemoj biti kao moj kolega, koji nije bio zadovoljan, što, roditelji njegove žene dolaze u posjetu, na nekoliko sedmica. On joj je iskreno rekao:’ Ne želim tvoje roditelje.’ Prirodno, pogledala ga je ljuto i odgovorila mu:’ Ne zelim ni ja tvoje!’

Takođe, nije dovoljno da je voliš dok vas smrt ne rastavi. Ljubav nikada ne treba prestati i mi vjerujemo, da ima život nakon ovoga, gdje oni koji su činili pravedne stvari u ovome svijetu, će biti sastavljeni sa svojim ženama i potomcima. Najbolji primjer u ovome je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, čija je ljubav za Hadidžu r.a. njegova supruga 25-ih godina, nastavila da živi čak i nakon njene smrti. Bilo je mnogo godina nakon njene smrti, a on nikada nije zaboravio na nju i kad god bi se janje klalo u njegovoj kući, slao bi jedan dio Hadidžinim prijateljicama i kada god bi mislio da posjetitelj na vratima može biti Hadidžina sestra Hala, molio bi:’O Allahu, učini da to bude Hala!’

Voli svoju suprugu i voli ono što tvoja supruga voli ne samo do smrti već dok ne budete zajedno ponovo u slijedećem životu, inša’ Allah!

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta