Odgovori

Šejtansko došaptavanje i kupanje od onanisanja

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Potrebna mi je pomoć. Imam 20 godina i u posljednje vrijeme počeo sam redovno ići u džamiju i klanjati, u svakom slučaju sam se više posvetio vjeri nego što sam to prije radio, a šta sam prije radio bolje da ne pišem. Međutim, tu ima i jedan problem. Kad god počnem klanjati, uvijek mi se u glavi vrte one psovke što sam prije izgovarao i ružne stvari koje sam radio, i to baš uvijek kad klanjam, i sve se bojim da mi Bog neće namaz primiti, i ponekad mi dođe da prestanem i vratim se na staro, ali svjesno znam da je to pokušaj šejtana da me odvrati od namaza i vjere, pokušavam, trudim se, ali imam osjećaj da mi baš i ne ide, ponekad pomislim da ću poludjeti.

U mjestu gdje živim nema mnogo mojih vršnjaka koji su nešto posebno okrenuti vjeri i nemam s kim da pričam o ovome. Da li postoji neka dova da je učim kad mi dođe teško? Svaki savjet je dobrodošao.

I još jedno pitanje vezano za onanisanje. Znam da je to zabranjeno u islamu i trudim se da to što manje radim i da prestanem sa tim (prestati odjednom prosto je nemoguće barem meni), nego me zanima da li će mi važiti namaz ako sam se prethodno samozadovoljavao ili se moram okupati poslije toga? Još jednom, veliko hvala!

ODGOVOR: Uvaženi brate u islamu, ti si već u svome pitanju spomenuo odgovor na prvi dio pitanja. Nema sumnje da je to od šejtana i on je taj koji ti baš tada došaptava sve spomenute stvari, samo kako bi se rastužio i kako bi se vratio starim stopama. Ne postoje neke posebne dove, već standardne dove, ili euza i bismilla koje se uče na početku namaza. Na početku kiraeta prouči euzu i bismillu i osloni se na Allaha, i to će sigurno vremenom proći. Isto tako  iskoristi da što više doviš Allahu da te učvrsti na pravom putu i da te sačuva od šejtanskih došaptavanja.

Što se tiče onanisanja, ti si spomenuo da znaš da je to zabranjeno, zato ti ja to neću spominjati. Ako si onanisao i došlo je do ejakulacije, obaveza ti je da se okupaš, jer ti si tada džunup. Nije ti dopušteno da u tom stanju klanjaš prije negoli se šerijatski okupaš. Ako nije došlo do ejakulacije, nije ti obaveza da se kupaš. A Allah najbolje zna!

Mr Elvedin Pezić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta