Za sestre

Sestra sestri…

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Sestro,

To što nisi udata – ne čini te manje vrijednom od one koja je udata…

To što si udata – ne čini te manje vrijednom od one koja još nije…

To što si razvedena – ne znači da ne vrijediš…

Ti što nisi razvedena – ne znači da ti je život s mužem bajkovit…

To što nemaš dijete – nije nikakav “nedostatak”…

To što imaš djecu – nije nikakva “kočnica” u životu…

To što se rugaš svojoj sestri u vjeri (a i onoj koja ti nije sestra po vjeri) – ne čini te nimalo boljom od nje…

Znaš li sestro da ima onih koje nisu udate, a mogle su se mnogo bolje od tebe udati… Znaš li sestro, da žena koju je Allah odabrao i učinio boljom od svih žena na cijelom svijetu nije bila nikada udata. Merjema, majka Isaova…

Ili da ima onih koje su u braku i žive jako lijep život (iako npr. takav nije bio tvoj bračni život)… I ne trpe ništa, iako ti zbog svog iskustva misliš da trpe i da im je loše…

Ili da ima onih koje se umoriše da “radi naroda” sačuvaju onaj brak u kojem su davno prestale biti… Jer, brak je mnogo više od onoga da se zoveš „udata“…

Ili da ima onih koje su “prodisale” od kako ne čuvaju ono što ti čuvaš, a tebe ubi ljubomora što su one imale više snage od tebe da krenu svojim putem… Da prodišu… Imale su snagu da uzmu kofer svoje odjeće i vrlo često dijete ili više njih za rukicu i kažu: „Dosta psihičkom, fizičkom i emocionalnom nasilju.“ I krenu same, ispočetka.

Znaš li sestro da djecu nije imala ni Aiša r.a.,  bila je žena Poslanika Muhammeda s.a.v.s. Bila je čvrsta i iskrena vjernica… Žene Ibrahima a.s. i Zekerijaa a.s. su također bile dugo godina nerotkinje…

Znaš li sestro da su djeca blagodat i iskušenje zajedno. Možda te Allah čuva od nečega što ne bi mogla podnijeti, ili što bi bilo za tebe loše. A možda će te uskoro obradovati, ne gubi nadu!

Znaj da ne mjeri se sreća po onome što imaš, niti po onome što nemaš.

Sreća se mjeri po tome koliko si ti zadovoljna svojim životom – koliko si ga prihvatila!

I po tvojoj blizini Njemu!

Znaš li sestro da, isto tako, tvoj stepen ne zavisi od mišljenja drugih o tebi. Ne zavisi od njihove „pohvale“ ili „poruge“. Ne tuguj zbog toga.

A proći će i muž, i djeca, i roditelji. I prijatelji i neprijatelji. I cijeli dunjaluk. I niko ti neće moći pomoći na Ahiretu. Osim tvojih djela!

Znaj sestro da ako potcjenjuješ neku drugu sestru zbog onoga što joj je dato ili nije dato, isto može zadesiti i tebe.

Znaš li, da tvoja jedna rečenica može napraviti duboku ranu na nečijem srcu, ranu koja će krvariti godinama.

Zato sestro, umjesto što “pleteš” jezikom, ili umjesto što gušiš sebe misleći da si manje vrijedna! Zaposli se ibadetom Njemu, pa ćeš jednog dana shvatiti ko je više vrijedan. Ne kod tebe, ne kod drugih, već kod Njega. A ta vrijednost nema cijenu.

Halima Lj.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta