Akida

Skrivene Allahove vojske

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

وَلِلَّهِ جُنُودُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ ۚ وَكَانَ اللَّهُ عَزِيزًا حَكِيمًا

Allahove su vojske nebesa i Zemlje; Allah je silan i mudar! (Al-Fath, 7)

U suri al-Qasas, majci Musa’a alejhiselam se naređuje:

فَإِذَا خِفْتِ عَلَيْهِ فَأَلْقِيهِ فِي الْيَمِّ

a kad se uplašiš za njegov život, baci ga u rijeku…(Al-Qasas, 7)

Kako bi Musa preživio morao je biti bačen u rijeku.Kako god, nekoliko pasusa kasnije, Uzvišeni Allah kaže o faraonu, od kojeg je Musa bio spašen:

فَأَخَذْنَاهُ وَجُنُودَهُ فَنَبَذْنَاهُمْ فِي الْيَمِّ

“pa Mi dohvatismo i njega i vojske njegove i u more ih bacismo…” (Al-Qasas, 40)

Nevjerovatno.Voda je bila sredstvo Musaovog spasa dok je u isto vrijeme bila sredstvo uništenja faraona i njegove vojske.

U životu nikad ne možemo istinski znati kako će Allah upotrijebiti svoju silu i moć. Njegova vojska je skrivene prirode, između mjenjanja okolnosti, između vidljivog i nevidljivog. Mnogo puta, stvari kojih se bojimo mogu takođe biti uzrok našeg spasa dok stvari od kojih se osjećamo sigurnim mogu nas zapravo napasti. Rijeka nije naudila Musa’u alejhi selam uprkos njegovoj slabosti i povrijedivosti pa ipak nije poštedila faraona i njegovu vojsku uprkos njihovoj brojnosti i snazi. SubhanAllah, uvijek budi sa Allahom i On će koristiti vojske ovoga svijeta, i vidljive i nevidljive, kako bi ti pomogao, zaštitio i spasio, čak i ako si slab i nemoćan u odnosu na tvoje neprijatelje.Jednostavno moraš biti uz Allaha i vjerovati u Njegovu silu i moć.Sve može biti Allahova vojska…

وَمَا يَعْلَمُ جُنُودَ رَبِّكَ إِلَّا هُوَ

A vojske Gospodara tvoga samo On zna. (Al-Muddathir,31)

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta