Odgovori

Spajanje namaza i rad u radnji gdje se prodaje alkohol i svinjsko meso

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

PITANJE: Selam alejkum brate, imam dva pitanja nadam se da možete da mi odgovorite. Prvo pitanje je da li mogu spajati namaze radi posla, t.j da li mogu podne i ikindiju klanjati u periodu podnevskog vremena? I nekad naveče klanjam akšam i jaciju za vrjeme jacije? Drugo pitanje da li uopšte smijem da radim u prehrambenoj radnji gdje se, izmedju ostalog, prodaje alkohol i svinjsko meso? Allah vas nagradio

ODGOVOR: Ve alejkumus-selam ve rahmetullahi ve berekatuh. Svaka hvala, zahvala i pohvala pripadaju samo Allahu, dželle še’nuh. Neka je salavat i selam na posljednjeg Allahovog poslanika i miljenika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem, njegovu časnu porodicu, vrle ashabe, kao i na sve one koji ga slijede do Sudnjeg dana.

Allah, tebareke ve te’ala, je propisao i naredio da se namazi klanjaju u tačno određenim vremnima. Kaže Allah Uzvišeni: “…namaz je, uistinu, propisan vjernicima u određenim vremenskim razmacima.” [En-Nisa’, 103] I nije dozvoljeno vjerniku da mu namaz izađe iz njegovog tačno propisanog vremena osim iz opravdanog razloga kao što je putovanje, velika kiša, velika hladnoća, veliki strah (na način da spaja podne i ikndiju, a akšam i jaciju), te zbog nesvjestice ili zaborava (s tim da će takav klanjati kada se probudi ili kada se sjeti).

Kada govorimo o spajanju namaza radi posla ili škole osnova je da nije dozvoljeno spajanje osim ako se ispune određeni uslovi a to su: da osoba da sve od sebe i na svaki mogući način da se potrudi da mu se odobri klanjanje namaza na vrijeme, da će mu ostavljanje posla prouzrokovati probleme velikih razmjera, a zatim da je obavezan dati sve od sebe i na svaki mogući način da se potrudi da nađe drugi posao na kojem će moći obavljati namaze u njihovim vremenima pa makar mu plata bila i manja (ako mu je dovoljna za osnovne potrebe).

Vezano za drugo pitanje u kratkim crtama bismo mogli kazati da nema smetnje raditi u takvoj radnji ako osnovna djelatnost te prehrambene radnje nije prodaja alkohola nego je to samo dio među mnoštvom artikala koji su halal, te da vaše konkretno radno mjesto ne bude prodaja alkohola ili svinjskog mesa. Ako je čovek u mogućnosti da promijeni to radno mjesto za ono u kojem nema harama, to je preče. A Allah najbolje zna.

Odgovorio: Adnan I. Muratović, prof.

 

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta