Ramazan

Šta mogu promijeniti kod sebe u Ramazanu?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Mubarek mjesec Ramazan je prilika za sve nas. Prilika koja se, možda, već iduće godine, neće ponoviti. Jer, ko nam to garantuje da ćemo doživjeti naredni Ramazan? Ili da ćemo biti zdravi? Zbog toga, Ramazan shvatimo kao neponovljivu priliku. I odlučimo se baš u njemu za pozitivne promjene. Potrudimo se da razmislimo o sljedećem:

 1. Da li smo ikada do sada postili? Ako nismo, zašto ovaj Ramazan ne bi bio naš prvi u kojem ćemo postiti?
 2. Da li obavljamo namaz redovno? Ramazan je prilika da popravimo svoj odnos sa Allahom. Da nam namaz postane smiraj. Ono što srcem želimo.
 3. Da li razmišljamo o hidžab? Zar Ramazan nije idealna prilika da „isprobamo“ ljepotu hidžaba. Odlazak na mukabele, teravije… Probajmo. Osjetimo slasti ljepote hidžaba. Kako je samo divno biti poput bisera: skrivena u školjki, a ipak sijaš. I razmisli, kako bi postupila kada bi znala da je ovaj Ramazan tvoj posljednji…
 4. Da li imamo običaj pomagati druge, ili razmišljamo samo o sebi i svojoj porodici? Možda baš u ovom Ramazanu možemo da budemo više darežljivi. Možda možemo posjetiti nanu i djeda u komšiluku i podijeliti sa njima iftar ili sehur… Možda možemo izmamiti nečiji osmijeh, i učiniti nečije srce sretnim…
 5. Ramazan je idealna prilika da prestanemo konzumirati alkohol. Da dokažemo sebi da smo jaki i da nas naši prohtjevi ne određuju. Također i cigarete. Pokušajmo.
 6. Umjesto što kročimo u kladionice, ovaj Ramazan odlučimo da trgujemo sa Allahom. Novac koji bi uložili u kladionice darujmo siromašnim i potrebnim. I budimo ubijeđeni da ćemo naći kod Njega 10 puta više, ili još mnogo više, na dunjaluku i Ahiretu. Dobitak je siguran.
 7. Ne zaboravimo požuriti sa traženjem halala od onih koje smo povrijedili. Izmirimo oduzeti hakk. Zar mislimo dočekati zadnju trećinu Ramazana, a da nismo priznali svoje greške prema robovima Njegovim?
 8. Ogovaranje, razvrata govor i psovke nikako ne idu uz post. Zamislimo samo da čuvamo svoju utrobu od hrane, dok bezobzirno jedemo mrtvo meso brata svoga… Ili da iz naših usta izlazi nešto odvratno, dok biramo najljepšu hranu za naš iftar…
 9. Ne dozvolimo sebi da čekamo iftar uz igrice, Internet, serije ili filmove. Ramazan je mjesec ibadeta, dobrote, samoobračuna. Kakva je poenta u postu tijela, ukoliko naša duša ne želi da posti i da ukroti svoje strasti. Usporedimo svoj post sa postom ashaba… Jesu li oni „ubijali“ vrijeme do iftara u Ramazanu? Ili je njihov post bio njihovo zadovoljstvo, koje su ukrašavali dobrim djelima, učenjem Kur’ana i drugim ibadetima?
 • Kakav je naš odnos sa Kur’anom? Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana. Pa neka bude i nama mjesec u kojem ćemo započeti svoj život sa Kur’anom. Drugačiji. Život sa smislom.
 • Lijepo ponašanje treba da krasi svakog postača. Ne dozvolimo sebi da zbog posta budemo nervozni i da napadamo ljude oko sebe. Postimo radi sebe, da bi se Njemu približili i da bi On bio zadovoljan sa nama. Pa zar, da tako sveto djelo, kvarimo lošim ponašanjem? Gdje je tu borba sa samim sobom? I post od svega lošeg, a ne samo od hrane?
 1. Iskoristimo Ramazan za dove Gospodaru svjetova. Povećamo svoj oslonac na Njega. I vjerujmo Mu.

Gospodaru naš, molimo Te da  nam ovaj Ramazan bude početak pozitivnih promjena koje ćemo nastaviti i nakon njega, i molimo Te da nas približi Tebi i Tvome zadovoljstvu. Amin.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta