Tekstovi

Šta sve potpada pod skrbništvo jetima?

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko neko sponzoriše jetima sa nekim mjesečnim iznosom ne smatra se potpunim skrbnikom jetima koji će dobiti nagradu koja se spominje u hadisu: “Ja i skrbnik siročeta ćemo biti u džennetu kao ova dva prsta – pa prispoji kažiprst i srednji prst.” (Muttefekun ‘alejh, Ebu Davud, Tirmizi)

To se računa udjeljivanjem imetka jetimu, što je svakako pohvalno i za to ima velika nagrada, ali nije potpuno skrbništvo već jedan dio. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “Ovozemno dobro je lijepo zelenilo i slatko, pa divan je njegov vlasnik – musliman koji daje od njega doprinos bijedniku, siročetu i potrebnom putniku.” (Buharija)

Potpuno skrbništvo nad jetimom je, kako kaže šejh Usejmin: “Vođenje brige o njegovim vjerskim i svjetovnim interesima. Što se tiče vjerskih: odgoj, usmjeravanje i podučavanje i slično tome. Što se tiče dunjalučkih: hrana, piće i smještaj.” (Komentar na Rijadussalihin)

Veoma je bitno da skrbnik vodi brigu o vjerskom odgoju i edukaciji jetima, a ne samo da mu se rješavaju neke osnovne dunjalučke potrebe.

Najbolji način skrbništva nad jetimom je da odraste pod krovom skrbnika, da ga odgaja kao svoje dijete, rješava probleme kao svojoj djeci, hrani i odjeva ga kao svoje dijete.

Za društvo sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, u Džennetu treba se potruditi. Velika nagrada se dobija velikim zalaganjima.

Abdullah Mujić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta