Pokajnici

Stara šveđanka i namaz / Mađar sa lijepim ahlakom

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ako se sjecate prije 2-3 mjeseca smo pisali o jednom svedu koji je presao na islam i cija je 70-to godisnja majka isto tako primila islam. Prica mi neki dan ovaj brat sved da mu je majka dosla u posjetu (inace zivi na sjeveru Svedske) i kaze svako jutro ona prvo ustane na sabah, uzme abdest i onda budi njega i njegovu zenu, te tako dzematile klanjaju sabah namaz. Subhanallah, ibreta i pouke za sve nas. Ova zena ima 70 godina, samo prije 3-4 mjeseca je presla na islam, a vec je naucila klanjati i uz to ona se je pokrila, tj. nosi hidzab. La ilahe illallah! Zena od sedamdeset godina naucila klanjati i obavlja namaz, pa braco i sestre, kako mozemo onda mi nalaziti neka opravdanja i izgovore da ne mozemo nauciti klanjati. Svi oni koji propustaju sabah namaz, neka se ugledaju na ovu staricu, koja je samo do prije nekoliko mjeseci bila krscanka.

* * *

Prije 2-3 sedmice sam sa porodicom bio kod jednog brata Madjara, koji je presao na islam, ozenio se s jednom muslimankom, pa su prije nekoliko sedmica dobili prvo dijete. Sjedili smo, pricali i gledali neke islamske video klipove na kompjuteru i gledam covjek place, kada smo gledali jedan dirljiv video preko NUM stranice. Video je bio na arapskom jeziku, s tekstaulnim prevodom na nas jezik, medjutim on je naucio arapski jezik tako da je razumio o cemu se radilo. Zatim on meni pokazuje neki video materijal preko youtube-a, sa zanosom prica o islamu, malo pa malo koristi islamske uzrecice, sama njegova pojava, njegov izgled ukazuje na islam.

Kada sam dosao kuci s porodicom, razmisljam nesto: “Subhanallah, je li moguce da je ovaj covjek prije nekoliko godina bio krscanin, kako je moguce da se ovako neko prihvati islama, a odrastao u totalno nemuslimasnkom okruzenju?” Ja ga nisam poznavao od ranije, tako da ne znam kakav je bio kada je bio nemusliman, i ne znam da li je kroz islam izgradio onako lijep ahlak, koji ga je, zaista, krasio.

Mene licno, su uvijek fascinirali ovi ljudi koji prelaze na islam iz drugih religija, jer meni je to jedan od dokaza da je islam poslat citavom covjecanstvu, bez obzira na nacionalnost i geografsko podrucje odakle covjek dolazi. To je dokaz da je islam prihvatljiv covjekovoj fitri (prirodi), i da kada covjek iskreno trazi uputu i naidje na islam, da to jednostavno prihvati, jer njegova dusa prepozna svoga Stvoritelja i pokori Mu se, i na taj nacin nadje smiraj i zadovoljstvo u svom zivotu.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta