Zanimljivosti i nauka

Stavite četkicu u mikrovalnu – spasite zdravlje

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Novo istrazivanje: Prljave cetkice za zube mogu izazvati teske bolesti

Mozete se razboljeti od svoje cetkice za zube: trovanje krvi, srcane bolesti i problemi sa bubrezima u najgorem slucaju. Medjutim postoje jednostavna rjesenja za ubijanje bakterija. Vasa usta su puna bakterija. Najmanje 700 razlicitih vrsta. Kada perete zube bakterije se skupljaju na vasu cetkicu. Tu mogu prezivjeti sve od 24 sata pa i do 7 dana. Pored toga bakterije prelaze i na druge cetkice ako drzite vise cetkica u jednoj casi.

Stotine bakterija

Danska stomatoloska udruga smatra da bakterije tako prouzrokuju rizik za trovanje krvi, probleme sa srcanim bolestima i bubrezima.
U ustima postoji stotine bakterija, vecina njih su dobrocudne. Medjutim postoji manji broj onih za koje se istrazuje da li su u stanju prouzrokovati druge bolesti, kaze Elin Roos, zubarka iz Växjö-a.

U jednom clanku publiciranom u novembarskom broju “International journal of dental hygiene” brazilijanski istrazivaci tvrde da su nasli dva efektivna nacina kako cetkicu za zube dezinficirati i dobiti je kao novu. Cetkicu mozete potopiti u natriumperbonat tri sata. Druga alternativa je da cetkicu stavite u mikrovalnu. Stavite cetkicu u casu vode i ukljucite mikrovalnu na 650 w jednu minutu kako bi bakterije sa cetkice nestale. Danska stomatoloska udruga preporucuje ovu metodu, pogotovo osobama sa oslabljenim imunitetom.

Konac za zube je bitan

Do Elin Roos ova nova istrazivanja nisu jos dosla, medjutim ona potvrdjuje vrijednost ciste cetkice. -Bitno je odrzavati dobru higijenu usta, a pogotovo ako imate slab imunitet posebno je vazno da vam je cestkica cista. Ako istrazivanja pokazuju da se cetkica efikasno moze ocistiti u mikrovalnoj onda je to sigurna tako, kaze ona.

Takodjer dodaje da je najvaznije da je cetkica ocuvana i da nije istrosena kako bi se bakterije sa zuba sto bolje uklonile.
-Imati cetkicu koja nije istrosena i kostiti konac za zube je najvaznije, kaze Ross.

Izvor: Svedske novine “Aftonbladet”

Za NUM prevela sestra Ummu Davud

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta