Sihr i džinni

Strahote opsihrene djevojke ispričane u knjizi “Allahovo uže”

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Snovi kao java, a java kao noćna mora, buđenje s modricama, vriskovi glasom koji ne nalikuje njenom, silueta bića koje se ne želi pokazati djevojci u pravom obliku jer smatra da je preružno za nju, glasovi koji pozivaju na samoubojstvo, onaj sablazan osjećaj kada zlo prvog puta zaposjedne tijelo – sami su neki od prepričanih prizora…

BISMILAHIR RAHMANIR RAHIM

Često smo čitali knjige o problemima s džinima i sihrom. Takvo iskušenje je rat protiv nevidljivog neprijatelja kojeg ne možemo probosti mačem, ščepati ga rukama pa baciti u neku provaliju iz koje više nikome neće moći nauditi. U toj borbi sablja je Kur’an, a oklop iman. Puno je djela pisano o toj temu, najčešće od strane učača rukje. Čitajući njihove rukopise, imali smo priliku gledati ljude oboljele od džina i sihra njihovim očima, upoznati se sa riznicom njihovog znanja naučenog na fakultetima širom svijeta i kroz višegodišnju praksu.

Ipak, knjiga ”Allahovo uže” autorice koja se potpisuje kao Sarah Sumeja izdvaja se od knjiga na tu temu prvenstveno jer pripovjedač nije učač rukje. Tema je ista, ali je pisana iz posve druge perspektive.

Knjiga prepričava strahote koje je preživjela opsihrena djevojka: pokušaj samoubojstva, glasovi koji ju pozivaju da si oduzme život, tablete koje ne pomažu, otuđivanje od društva, bol i patnja, propali brakovi. Pisana je jednostavnim govorom, ali je napetog tona. Iščekivanje što će se zbiti s djevojkom tjera čitatelja da djelo pročita u dahu, a neki prizori džinsko – šejtanskih strahota su toliko dobro naslikani riječima da ih možemo vidjeti pred sobom dok čitamo. U štivu se osjeća autorska iskrenost. To može biti posljedica odličnih spisateljskih vještina ili jednostavno prepričavanja proživljenih strahota same autorice iz trećeg lica. Je li autorica ujedno i djevojka o kojoj piše u knjizi, ona nas namjerno ostavlja da si mislimo? Je li ona baš osoba koja je doživjela sve prepričane užase, prepušta nam da sami zaključimo? No, to je manje važno. Puno je bitnija poruka koju nosi to literarno djelo.

Prema riječima autorice, knjiga je napisana u ime Allaha. Cilj je bio progovoriti o problemu sihra, pružiti podršku svima koji pate od toga. Da ova priča nije tako iskreno i vjerodostojno opisana, ispala bi samo fantasy- horor. No, daleko je ona od toga jer je u njoj precizno pogođen omjer naravnog i nadnaravnog.

Snovi kao java, a java kao noćna mora, buđenje s modricama, vriskovi glasom koji ne nalikuje njenom, silueta bića koje se ne želi pokazati djevojci u pravom obliku jer smatra da je preružno za nju, glasovi koji pozivaju na samoubojstvo, onaj sablazan osjećaj kada zlo prvog puta zaposjedne tijelo – sami su neki od prepričanih prizora radi kojih se čitateljska publika može podijeliti glede mišljenja o glavnoj protagonistkinji. Neki će je smatrati opsihrenom, drugi osobom s mentalnim poteškoćama. No, upravo to ovom literarnom djelu daje iskrenost, a preuska granica naravnog i ”nadnaravnog” oduzima svaku mogućnost da se ono proglasi nadnaravnim hororom.

Na kraju, sve proživljene strahote ipak ispadaju pozitivne za djevojku. Radi iskušenja sihrom, ona se sve više vraća svome Gospodaru, Allahu (s.w.t.). Ono što je mislila da je za nju zlo, na kraju ispada veliko dobro. Što više ulazi u islam, to su simptomi bolesti slabiji. Psihijatri i tablete u ovom slučaju nisu pomogli, ali Kur’an i liječenje njime jesu.

Počinje redovito klanjati, obavljati farzove i sunete te postaje Gospodaru svih svjetova sve bliža i bliža. Počinje nositi hidžab, a kasnije i nikab. Kako njena vjera jača, tako je napuštaju džini. Prvo jedan, zatim drugi, a onda treći. Četvrti ostaje, ali drastično oslabljen. Ona sve to primjećuje i zaključuje na osnovu snova. Na kraju, gotovo potpuno ozdravlja. Ta mala džinska bolest pomogla joj je, Allahovom voljom, da ozdravi od puno gore bolesti koja se zove dalalet.

Allahova uputa započela je iskušenjem. Allah najbolje zna, ali naslućuje se da je ono Njegova milost jer uistinu, svi opisani užasi prouzrokovani sihrom ništavni su naspram onih džehenemskih. A život bez Allaha je put u vatru.

Toplo preporučujem knjigu ”Allahovo uže” autorice Sarah Sumeje te smatram da ta knjiga treba praviti društvo na vašim policama knjizi Fuada Seferagića ”Džini i sihr – Istine i zablude” te ostalim izvrsnim knjigama na ovu temu.

Lekturu i korekturu izvršila je spisateljica Marina Paljušević, a recenzent je Kurra hafiz Admir Husić.

Knjiga ”Allahovo uže” može se naručiti putem WhatsApp-a ili Vibera, isključivo porukom na broj +381 64 488 16 80 ili putem Facebook profila autorice Sarah Sumeja: https://www.facebook.com/sarah.sumejja

Autor teksta: Emin, bivši kršćanin

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta