Poučne priče i tekstovi

Sve što ti Allah odredi je dobro za tebe

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Šejh Abdulaziz et-Tarifi priča da mu je jedan doktor pričao o jednom čovjeku kojeg je zadesila bolest i iskušenje u njegovom imetku, usljed čega je izgubio dio svog bogatstva, pa je zbog ove bolesti i brige naglo izgubio na tjelesnoj težini. Kada je otišao na pretrage, otkriveno je da ima veliku masnoću u krvi i da je bio dobio još nekoliko kilograma život bi mu bio u opasnosti. Tako se ispostavilo da mu je ova druga bolest i iskušenje sa imetkom bila blagodat koja mu je možda spasila život. Nakon toga ovome čovjeku se popravilo zdravstveno stanje.

Allah od Svog roba uzme nešto, a podari mu nešto drugo. Koliko je iskušenja kod čovjeka za koja i ne zna, pa Allah spusti na njega drugo iskušenje da bi njime uklonio skrivenu nedaću za koju insan ni ne zna. Allah poznaje stanje roba bolje nego rob svoje stanje pozna, stoga uvijek budi zadovoljan Allahovom odredbom.

Kada Allah čovjeku uzme nešto što je u osnovi dobro, i tada mu Allah želi dobro. Prenosi se od Abdullaha ibn Mesuda, r.a., da je rekao: “Čovjek teži za nečim od položaja ili trgovine, sve dok se ne približi tome, pa zatim Uzvišeni Allah naredi meleku: “Idi kod tog i tog mog roba i udalji ga od tog dobra, jer ako mu olakšam da to dobije, ući će zbog toga u Vatru.” Pa ga Uzvišeni Allah udalji od toga, a čovjek razočaran počne misliti: “Pobijedio me taj i taj…”, a niko drugi do Allaha ga nije udaljio od toga jer u tome bi bilo zlo po tog čovjeka.”

Zato čovjek i u dobru i u zlu treba svoje stanje da prepusti Allahu i da vjeruje da dobro koje dobije, i koje mu bude oduzeto, i nedaća koja ga zadesi, da mu Allah time želi dobro.

Preuzeto sa YT kanala: “Palma Kladanj”
Pripremio i prilagodio: N-um.com

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta