Pokajnici

Šveđani i makedonci primaju Islam

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Na predhdnoj dzumi je jedan dvadesetogodisnjak, sa imenom Oskar primio islam. Allahuekber. Uz ramazan za 27-u noc sejh AbuMahmud u dersu koji je odrzao govorio je i o prelazu na islam u najvecoj stokolmskoj dzamiji, pa kaze da je u 2005 godini samo u toj dzamiji preslo na islam 75 osoba, a u 2006 do 27-e noci ramazana preslo je 74 osobe na islam. Poslije sejhovg dersa jos jedna osoba izjavila je sehadet, to je bila 75-a; isto 29-u noc ramazena jedna osoba izjavljuje javno sehadet; poslije ramazana trecu noc jos jedna osoba izjavila je sehadet.

Na samom pocetku ramazana jedan srbin isto primio je islam, rodjen u Svedskoj prijeklom od Beograda. Pitao sam ga sta ga je navelo da primi islam, pa je odgovorio da puno putuje i da je prosao svasta i vidio svasta i skontao da je jedina istina islam i da je u njemu spas. MasAllah, ovo su znaci samo podatci iz velike dzamije u Stokholmu, a gdje su ostale dzamije u Stokholmu, a kamoli ostalog dijela Svedske. Znaci prosjecno svakog petka poslije dzume namaza predje neko na islam.

Poslao brat Halim iz Stockholma

****************************************************

U Makedoniji, zadnjih godina se događa da veliki broj Makedonaca, dakle pravoslavnih hrišćana, dođe do spoznaje vrijednosti i istinitosti islama i da se odluči na vraćanje ovoj vjeri. I u slučaju Makedonaca uglavnom se radi o mladim i obrazovanim ljudima. Svako od tih ljudi ima svoju specifičnu priču o tome kako je došao u kontakt sa islamom i kako se prihvatio Allahove vjere.

Ali, u suštini odgovori na pitanje kako su: preko knjiga, prije svega Allahove riječi – Kur’ana, ali i knjiga koje prave paralele i dokazuju istinitost islama u odnosu na druga vjerovanja, poput knjiga: Biblija, Kur’an i nauka, Put u Mekku, Samo jedna poruka, Trijumf Istine itd. Naravno, mnogi su prihvatili islam zahvaljujući kontaktu s muslimanima koji praktikuju islam. A, na pitanje zašto, najčešći odgovor je zato što hrišćanstvo ne daje pravi odgovor i duhovno zadovoljstvo.

Makedonci – muslimani

Tako je Vlado (Velid) negdje 1997. godine prešao na islam. Sada je profesor filozofije i logike. Prije nekoliko godina na islam je prešao Oliver (Osman), diplomirani historičar. Zbog toga je izgubio posao u muzeju u Nišu. Denis (Hamza) je profesionalni trener nindžucua. Sa islamom ga je upoznao njegov daidža, a nakon što je prihvatio islam na to se odlučila i njegova supruga Beti (Hatidža), koja je postala daija u ženskom džematu, i njegov brat Zlatko (Ibrahim). Sličan primjer je i sa Darkom (Abdulmelikom), diplomiranim sociologom, koji je, nakon upoznavanja sa islamom od strane svog daidže, prešao na islam, a nakon toga i njegova supruga Katerina (Amra), apsolvent na Katedri za hemiju, i njegov drug Dejan (Dejjan), student sociologije.

I Elena (Amina), asistentica na Katedri za geografiju, nakon vraćanja islamu postala je jedna od predavačica u ženskom džematu. Nakon upoznavanja nekih muslimana, Makedonac i pravoslavac Ilija očistio se i oslobodio od predrasuda i pogrešnih informacija o muslimanima i počeo je čitati o islamu. Njegov interes, čitanje i razgovor o islamu sa drugom Stefanom, studentom medicine i strasnim biciklistom, doveo je do toga da Stefan (Sufijan) prvi prihvati islam i oslobodi se zablude filozofije Sai Babe. Nedugo zatim je i Ilija počeo graditi svoju duhovnost kroz islamske principe.

Naravno, ovo je samo jedan manji broj Makedonaca koji su spoznali vrijednosti islama i prihvatili ga kao svoj životni put. Gotovo svakodnevno ovaj broj raste, a umnogome zahvaljujući i prije spomenutim, koji su svojim primjerom putokaz i pokazatelj drugim Makedoncima.

Kroz nauku do spoznaje i vjere u Allaha

Posebno interesantna priča je Makedonac A. P. koji je još kao student medicine u Beogradu 80-ih godina prihvatio islam. Radi se o velikom intelektualcu i izuzetno obrazovanom čovjeku koji je nakon medicine završio i Elektrotehnički, a onda i Pravni fakultet.

Nakon toga je uslijedio i postdiplomski studij iz oblasti sociologije, a doktorska disertacija mu je bila na temu: ”Koliko se muslimani u Makedoniji pridržavaju hanefijskog fikha”. A. P. je jedna veoma interesantna osoba, za koju se može reći da je hodajuća enciklopedija, jer u toku razgovora za svaku tvrdnju i stav nađe definiciju, knjigu i autora koji o tom pitanju govori. Do islama je došao gledajući tokom studija medicine i prakse koju je imao mikrokosmos u čovječijem tijelu.

Pitao se ko li je ovo ovako savršeno uskladio? Znajući, prirodno, duboko u sebi da je to Bog, zainteresovao se da pročita koju knjigu o religiji. Bilo je logično da će prvo odgovore tražiti u pravoslavlju iz kojeg je potjecao. Čitajući pravoslavne knjige i upoznavajući se sa crkvenom dogmom, još se više zbunio i otišao je direktno kod pravoslavnog sveštenika da mu on razjasni neke nejasnoće, prije svega vezane za jedinstvo Božije. Pitao je sveštenika da mu razjasni definiciju Boga i monoteizma, ali mu ovaj nije dao odgovor koji ga je zadovoljio. Tada se odlučio biti direktan prema ovom svešteniku i pitao ga je za savjet, odnosno da ga uputi na vjersko učenje koje najčistije i najjasnije govori o monoteizmu.

Sveštenik je bio iskren i rekao mu je da čisti monoteizam potraži u islamu. Sveštenik je doslovce rekao: “Islam je najčistija vjera što se monoteizma tiče.” A. P. do tada nije puno znao o islamu. U tom vremenu i trenutku najlogičnije mu je bilo da znanje o islamu potraži kod muslimana i otišao je u Ambasadu Islamske Republike Iran. Tamo su mu dali brdo knjiga, ali nije bio zadovoljan tim tumačenjima monoteizma.

Puno se u tim knjigama potenciralo i govorilo o islamskoj revoluciji i Homeiniju što je prerastalo u kult ličnosti. To nije bilo ono što je tražio, pa je to ostavio po strani i nastavio traganje za istinskim monoteizmom i islamskom dogmom. Kada se vratio u svoj grad u Makedoniju, sreo se s nekim muslimanom kojeg je znao od ranije pa ga je ovaj uputio na Islamsku zajednicu. Tamo je dobio prave informacije o islamu i ubrzo prešao na islam.

Danas kaže da mu teško pada što ga njegov narod, Makedonci, ne razumije i što ga ne razumiju makedonski intelektualci, već naprotiv, na početku ulaska u islam kolege su ga sabotirale. Također, ističe da ga boli što su muslimani u Makedoniji neprincipijelni i što ne prakticiraju islam, već često od islama imaju samo imena i nešto sitno od islamske tradicije izmiješano sa dosta paganskog.

Izvor: www.saff.ba

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta