Pokajnici

Ali

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Dolazim iz jedne svedske porodice, oba roditelja su svedjani, ali niko od njih nije vjernik. Ja, licno, sam od malena vjerovao u Boga, ali nisam pripadao nikakvoj odredjenoj religiji. U krscanstvu nisam mogao da prihvatim neke stvari, kao n.pr. trojstvo, onda Isusovo (Isa a.s.) razapece sa kojim se brisu grijesi svim drugim ljudima itd. .

U ranoj mladosti sam se poceo druziti sa muslimanima, koji nisu praktikovali vjeru, vec smo osnovali jednu hip hop grupu (raperi). Iako ti momci nisu bili prakticari, oni su voljeli Islam i vjerovali da je u njemu istina, pa su mi ponekad pricali s ljubavlju o njihovoj vjeri. Kao sto sam ranije naspomenuo, ja sam vjerovao u Boga od ranije, ali nisam nikada nesto dublje razmisljao o Njemu, medjutim slusajuci ove momke i njihovu pricu o Allahu, poceo sam ozbiljinije razmisljati o Bogu, jer mi se svidjelo ono sto sam cuo.

Cinilo mi se logicnim da se Bogu ne pripisuju ljudske osobine, zatim pogled Islama na Bozije Poslanike, posebno na Poslanika Isusa (Isa a.s.), a sto je , isto tako, na mene puno uticalo je Kur’an tj. ajeti o nekim stvarima, koje je moderna tehnologija i nauka, nedavno otkrila.

Recimo ajeti koji spominju nastanak (Allahovo stvaranje) djeteta u majcinoj utrobi je tako precizno objasnjeno, a sto je nauka nedavno otkrila. Meni je bilo jasno da Poslanik Muhammed saws, nije mogao, prije 1400 godina, nesto ovako saznati osim putem objave od Uzvisenog Allaha, zatim ajeti u kojima se navodi da je sve zivo nastalo od vode, sto isto tako danasnja nauka potvrdjuje itd. .

Ovi ajeti i ove cinjenice nisu ucinili da ja jos predjem na Islam, ali su ucinili da intezivnije pocnjem citati i proucavati Kur’an. Da naspomenem da bi ponekad otisao u crkvu i sjecam se da sam jedan put upitao mog popa (svestenika) koliko je puta procitao Bibliju u svom zivotu, pa mi je odgovorio jedan put i nije mu se vise citalo. To me je puno iznenadilo jer sam znao da bi muslimani konstantno citali Kur’an, i kad bi ga procitali, poceli bi ponovo iz pocetka da ga citaju.

Krscanstvo mi se sve vise i vise cinilo daljim i daljim, te sam na kraju zakljucio da to danas i nije vjera, nego samo jedan nacin zivota, u kojem ljudi pokusavaju da zive dobro.

Moji prijatelji muslimani su se malo bili vratili vjeri Islamu i poceli su prakticirati neke stvari iz Islama, te su promjenili svoj zivot malo. Znao sam dugo u noc ostajati s njima i diskutovati o religiji. Zatim dolazi mjesec Ramazan, i ja postim, posto je bila zima, dani nisu bili dugi, pa mi nije bilo tesko postiti, ali ja nisam tada jos bio presao na Islam.

Jedne prilike me je jedan prijatelj pozvao da obavimo molitvu, da klanjamo, pomislio sam:”Ja ne znam klanjati, ali hajde da vidimo kako to ide,ja cu samo sljediti i raditi ono sto on bude radio.” Krenuo sam da obavim molitvu sa njim vise iz zabave, medjutim kada smo zapoceli sa namazom ja sam u srcu osjetio da je ovo molitva sa kojom je moj Stvoritelj zadovoljan. A kada smo pali na sedzdu, kada sam bio celom na podu, ja sam zamolio Boga: “Ako je Islam prava vjera i ako si Ti zadovoljan s njom, uputi me u nju, a ako Islam nije ispravna vjera, onda me sacuvaj od nje.”

Poslije nekoliko sati osjetio sam da je vrjeme da predjem na Islam, pa sam posvjedocio svojim jezikom da je Allah jedini Bog i da je Muhhamed a.s. Njegov rob i njegov Poslanik.

Roditeljima i svome bratu nisam nista rekao o mom prelasku na Islam sve dok nisam odselio od kuce, da bi im tek tada saopstio tu vijest. Otac mi se nije pomirio sa ovom cinjenicom a majka mi je rekla puno ruznih stvari o Islamu, kada je cula da sam postao musliman. S vremenom je uvidjela pozitivne promjene na meni, tako da joj sada lakse pada moja odluka o promjeni vjere.

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta