Poučne priče i tekstovi

Tragična priča koja ima svoju poruku

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Nakon jedne završene bitke rekao je vojnik svom predpostavljenom komadantu sljedeće: “Moj prijatelj se nije vratio iz bitke koja se skoro završila. Tražim od vas komadante da mi dozvolite da ga odem potražiti i vidim šta je sa njime. Komadant odbija da mu dadne odobrenje i pojašnjava razlog toga, rekavši vojniku sljedeće: ”Ne bih volio da svoj život stavljaš u opasnost, zbog jednog čovjeka koji je je vjerovatno nakon ove bitke dosad već i ubijen.”

Ali i pored toga ovaj vojnik je otišao potražiti svog prijatelja ne dajući nikakvu važnost onome na šta ga je upozorio njegov predpostavljeni komandant. Nakon sahat vremena on je se vratio iz potrage za svojim prijateljem. Bio je jako ranjen tako da je njegov život bio doveden u pitanje, a u naručju je nosio mrtvo tijelo svoga prijatelja.

Njegov predpostavljeni komandant mu je rekao, ponosno i povišenim glasom diveći se svojoj procjene za koju je mislio da je u pravu: “Zar ti nisam rekao vojniče da je tvoj PRIJATELJ već ubijen!!! Zato mi sada objasni zar je vrijedno to što si išao po mrtvo tijelo svoga PRIJATELJA dovodeći u opasnost i opstanak i svoj vlastiti život?”

Ovaj ponosni i iskreni vojnik mu je žalosno ali dostojanstveno i ubjedljivo odgovorio: “Komadante, kada sam pronašao svoga prijatelja, on je još uvjek bio živ i uspio je da mi kaže sljedeće: “BIO SAM UBJEĐEN, PRIJATELJU MOJ, DA ĆEŠ DOĆI PO MENE!”
*********

Pravi prijatelj ti je onaj koji ti uvjek dođe, pa čak kada bi svi drugi otišli od tebe!

Sa arapskog preveo  prof. Ishak Ahmetović

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta