Savjeti

Traži oprosta… ostat ćeš produktivan

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Neki se možda pitaju: Da li uopšte i postoji ikakva veza između našeg dunjalučkog uspjeha i naših grijeha? Mi vjerujemo da naš ovozemni prosperitet dolazi od Uzvišenog Allaha. Vjerujemo da nam je Njegov blagoslov, kojim obaspe naše vrijeme, imetak i naše projekte, jedna od najznačajnijih produktivnih komponenti i značajki uspjeha. Znamo da sve što se više udaljavamo od puta našeg Gospodara i što Ga više srdimo svojim postupcima to smo bliži neslavnom kraju naših poduhvata.

Ovakav naš stav će proizvesti rasprave među pojedincima koji smatraju da je ovo o čemu govorimo tek puka vjerska propovjed. Kao potvrdu svojim stavovima navodit će različite osobe koje su, uprkos griješnom životu, na vrhu svoje moći i uspjeha. Vratit ćemo se ovoj njihovoj opaski nešto kasnije. Ali prije toga dopustite nam da rasvijetlimo negativan učinak vjerskih prijestupa na našu produktivnost. Mnogo je ajeta i hadisa koji su objasnili kakav trag ostavljaju grijesi na našu psihu i duhovnost.

Rekao je Ibn Kajjim, Allah mu se smilovao,: „Doista je spoznaja svjetlost koju Allah stavi u srce, a grijesi su ti koji je neminovno gase.“ Zbog toga je tebi, kao produktivnom muslimanu, ključ uspiješnog života i priprema za vječnost upravo ta svjetlost spoznaje. Ako je ugasiš svojom nepokornošću strovalit ćeš se u pomračinu i nećeš znati kojim putem treba da se zaputiš. Ako želiš da postupiš razborito, okani se griješenja.

Doista je ovo pitanje jako bitno. Mi svojim mentalnim sposobnostima činimo uslugu tako što se ne približavamo griješenju (umjesto da se zamaraš nedozvoljenim vezama i ovisnostima, uštedi svoju umnu energiju za neke druge kreativnije aktivnosti). Prenosi se od Sevbana, radijellahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Doista se čovjeku i opskrba zabrani zbog grijeha koji počini.“ (Ibn Madždže)

Ova poslanička predaja muslimanima daruje čvrsto uvjerenje da je ljudska opskrba u Allahovim rukama, a ne u rukama njegovih pretpostavljenih na poslu. Izbjegavanje grješnih djela zagarantovat će ti nepostojanje prepreka na putu do tvoje opskrbe. Prisjeti se, na primjer, da molba onoga koji jede haram neće biti uslišana. Za aktivne muslimane koji ostvaruju fantastične uspjehe ne možemo reći da su samo bili vrijedni. Njihovi poslovi se „glatko“ završavaju jer se uz to još i boje Allaha. Zbog toga im On spušta Svoj blagoslov i olakšava im uspješno privođenje poslova kraju.

Prije nego što nastavim želim da napomenem kako znam da ovakva stajališta sigurno zvuče pomalo nerealna. Teško da će, bez ličnog iskustva, uopšte i pravilno biti poimana. Bilo kako bilo, grijeh na tebe ostavlja trag kakav ne možeš ni zamisliti. Još je najjednostavnija posljedica to što negativno utječe na tvoju produktivnost. Sljedeći put, kada se budeš osjećao nesposoban za neki posao ili koncentraciju, upitaj se zašto? Šta te to ometa? Vjerovatno ćeš se sjetiti počinjenog grijeha, pa ustani i klanjaj dva rekata. Primjetit ćeš, ako Bog da, kako se tvoja prepreka udaljava i kako se tvoja efektivnost u obavljanju poslova vraća.

I na kraju da spomenemo; najveće islamsko naukovanje je upravo iltizam – pridržavanje principa vjere. Da bi redovno pet puta klanjali propisane namaze, potreban nam je iltizam, za post tokom cijelog mjeseca potreban je iltizam, čuvanje jezika i svoje čednosti potražuje iltizam… Ako nisi u stanju da ovladaš sobom pa da ustraješ na ovim ibadetima, niti da se držiš na odstojanju od grijeha, doista, nećeš ni biti u mogučnosti da se pridržavaš ničega u svome životu.

Nečeš biti postojan niti u jednom segmentu svoga djelovanja. Jer svaka produktivnost se, u velikoj mjeri, oslanja na čovjekovoj mogućnosti da ustraje. „Doista grijesi oslabljuju čovječiju volju. Postepeno snaže njegovo htijenje za činjenjem grijeha, a smanjuju sklonost ka pokajanju sve dok mu iz srca ne izbrišu i posljednju želju za kajanjem.“

Govorili smo o utjecaju grijeha na čovjeka kao pojedinca, dopustite sada da spomenemo i posljedice prijestupa na ljudsku zajednicu. Rekao je šejh Ibn Usejmin, Allah mu se smilovao: „Tako mi Allaha, grijesi utječu na sigurnost zemlje, na njen prosperitet i ekonomiju. Utječu i na srca ljudi tako što ih čine izoliranim jednih od drugih. Grijesi su prouzrokovali da se muslimani međusobno danas posmatraju kao da dolaze iz različitih vjerskih zajednica. Ali ako se svi zajedno usredočimo na izmjene, kako nas samih isto tako i na pozitivno mijenjanje naše porodice, komšija, svih onih koji su nam bitni u našem okruženju i na koje možemo imati utjecaj, ako počnemo pozivati na dobro, a odvraćati od zla ili pak pomognemo one koji to čine… tek tada smo ostvarili istinsko jedinstvo.“

Piše: Muhammed Faris, osnivač stranice „Produktivan musliman“
Prevela: Enesa Hotić

Podijeli sa drugima i zaradi sevap:

Ukoliko pronađete gramatičku grešku, OZNAČITE TEKST i prijavite tako što ćete pritisnuti Ctrl+Enter kada je tekst označen.

NA VRH

Prijava gramatičke greške

Ova poruka će biti poslata urednicima sajta